Прозрачна ли е прозрачността ?!?!

Неотдавна (на 30.11.2012) в Пловдив се случи едно изключително интересно събитие  с  елемент,  с нюанс на магизъм в името си, и тази проява носи името „ Прозрачност“.   Изложбата, която може да бъде посетена до края на месец  декември е едно начало на съвместна работа на български и полски творци – художници, общо 11 души. Представата на всеки един от тях за това, що е прозрачност е приютил Центърът за визуално и мултисензорно изкуство, на бул „Източен“48 в града на тепетата.

Нека обаче да се потопим малко по-дълбоко в тази фина, изящна, ефирна материя, каквато е прозрачността, като е важно да отбележим, че проявата става възможна благодарение на финасовата подкрепа на Национален фонд Култура.

Главният „виновник“ това да се случи, двигателят и куратор на събитието се оказа крехката Йоанна Тиере. Тази проява е всъщност кураторският дебют на младата полска художничка, която поставя задача пред творците да създадат прозрачни и полупрозрачни обекти, изобщо да изразят „Прозрачността“, така,  както те я усещат.

Именно затова по стените на залите на Центърът за визуално и мултисензорно изкуство посетителите могат да видят, освен „обектите“ на авторите, така и техните размисли за това, що е то „Прозачността“. Изключиотелен интерес предизвиква инсталацията „Дъх“, „прозрачни“ ракетки пръснати из пространството, магическа сфера с късметчета, кито могат да те направят невидим…

За тази проява Йоанна казва, че за да бъдат в крак с това, какво се е случвало по време процеса по създаване на проекта, на помощ на нашите и полските творци е била интернет връзката, чрез скайп.

За това дали творците са „хванали“ добре идеята на „прозрачността“ можете сами да прецените, посещавайки тази изложба, която няма аналог досега у нас, и чиято премиера е в Пловдив – нещо с което градът ни трябва да се гордее.

И накрая ми се иска да допълня, онова, което каза един от българските замесени в проекта – Атанас Тотляков, а именно, че това е едно ново начало на нещо различно, нещо голямо и вероятно на нещо мнопго по-продължително, една идея, която тепърва ще се развива и става все по-добра, все по-ясна, все по-завършена. Това не е съвревнование между български и полски художници, допълва Ттоляков, а просто съвместен поглед върху една крехка материя, каквато е прозрачността…

 

prozra4nost2

Всички снимки от събитието вижте тук!

 

 

 

За автора

Вашият коментар