Голям „човек“ е дакелът

Изложба „Дакелът в съвременното българско изобразително изкуство” се открива днес в Градска художествена галерия – Пловдив. В нея участват 76 художници от цялата страна, които с чувство за хумор и любов към дакела, наричан философа сред кучетата, представят негови изображения в живопис, графика, скулптура, видео, колаж, фотография.

Началото на тази нестандартна проява е насрочена за 18 часа на ул. "Княз Александър I" 15.

Сред участниците могат да бъдат забелязани имената на Любен Зидаров, Николай Кучков, Моника Роменска. Кураторът на проекта Елена Атанасова припомня, че, това смешно на вид създание с дълго тяло и твърде къси крака е вдъхновявало художници, забавлявало е писатели и е правило компания на много прочути и мъдри личности като кралица Виктория, Фрида Кало, Пикасо, Анди Уорхол”.

За дакела дори има химн, в който се пее, че няма друго куче като дакела, твърдоглав и хитър като лисица, най-веселото куче на света. Това смешно на вид създание с дълго тяло и твърде къси крака е вдъхновявало художници, забавлявало писатели и е правило компания на много прочути и мъдри личности благодарение не само на забавния си вид, но и на вроденото си самочувствие и гениална индивидуалност. Добре представен в попкултурата благодарение на забавното си тяло, подобно на салам, дакелът се появява във всички изкуства, като муза в съвременната култура.

 

dakel02

 

 

За автора

Вашият коментар