SP: 01 – най-бързият в света електрически автомобил

Не особено известният у нас производител Detroit Electric не пести суперлативи, когато става въпрос за неговия нов автомобил SP: 01. Колата има претенциите да е най-бързият в света електрически автомобил. Возилото бе публично представено на автомобилното изложение в Шанхай. SP:01 развива до 249 км/ч и може да достигне от 0 до 100 км/ч за 3,7 секунди.

Компанията отдава доброто представяне на колата си на съотношението мощност-тегло: тя има 150 кВт двигател, който осигурява 225 Nm въртящ момент, а автомобилът тежи 1068 кг. Detroit Electric е успяла да запази теглото ниско, като е обърнала особено внимание на батерията, както и чрез използване на въглеродни влакна за корпуса.

Електрическият мотор на колата позволява на водача да ускори без нужда от вманиачено превключване на предавките, въпреки че има и четиристепенна скоростна кутия за тези, които търсят начин да изцедят и последната капка производителност.

Detroit Electric твърди, че вградената 37 кВтч батерия е способна да гарантира 300 км. пробег с едно зареждане. Специалният комплект за домашно зареждане може да зареди батерията за 4 часа и 20 минути. Компанията твърди, че същите батерии са намерили приложение и в хеликоптери и подводници. Животът на батерията се подпомага от регенеративната спирачна система, която възстановява кинетичната енергия при спиране.

The SP: 01 е снабдена с приложение за информация и развлечения, която се управлява чрез смартфон и се нарича SAMI. Тя включва музикален плеър, сателитна навигация, вътрешно осветление и контрол на климатика, както и дисплей с данни за състоянието на превозното средство, чрез което водачът да е информиран за заряда в батерията и пробега.

Колата е резултат от 5 години разработване и тестване и ще се продава в ограничени количества.

sp-01

 

За автора

Вашият коментар