Сгъваеми автомобили плъзват из Германия

Сгъваеми  автомобили с името Hiriko ще станат част от от транспортната мрежа на Берлин. Идеята за този интересен акт е на немска компания, оперираща с германската железопътна мрежа. Сгъваемите автомобили ще преминат през серия тестове като възможно решение за „последната миля“ в железопътната мрежа.  На практика това значи, че пътуващите ще използват сгъваемия електромобил, за да се придвижват от ЖП станциите до крайните точки на своите дестинации.

Дизайнът и функциите на  Hiriko са специално предвидени и осъществени  за оживените улици на града с тясното улично пространство и ограниченията за паркиране. Дължината на сгъваемия автомобил е около 2,4 м, но при паркиране тази дължина може да бъде редуцирана до 1,5 м.

Началната фаза на пилотния проект, който ще бъде осъществен в Берлин, е през тази година. Тя ще включва в себе си множество изпитвания и адаптации на возилото за обществено ползване в Берлин. Официалната програма е планирана за 2014 г.

Освен, че Hiriko могат да се сгъват и да заемат малко място интерес буди и фактът, че четирите колела на смайващите возила могат да се завъртат под ъгъл 60 градуса. Освен това автомобилите за споделяне са натъпкани с електроника, която позволява колата да се свърже към платформа за интермобилност. Колата се захранва от литиево-йонна батерия, която позволява пробег от над 100 км. между две зареждания. Времето за презареждане на автомобилите е само 15 минути.

 

car02

 

 

Вашият коментар