Имената на 2013-та в България: Гугъл, Елит, Риск…

Кой е най-големият празник у нас? Ивановден? Грешка! Скоро най-много алкохол ще се лее на 9 март – датата на св. 40 мъченици. Тогава канонът уж разрешава на всички, които нямат имен ден, да празнуват. И Елит, Гугъл, Риск, Критика, Зеландия, Искедерасия ще могат спокойно да почерпят. "Последното име – Искедерасия, дори не го знам какво означава", призна пред "Стандарт" един от малкото ономасти у нас проф. д-р Анна Чолева-Димитрова, ръководител на секция "Приложна ономастика" в Института по български език при БАН.
На 21 декември 2012 г. полюсите може и да не размениха местата си, но половете у нас определено го правят – поне като говорим за имена. Модата в България напоследък диктува мъжките рожби да носят доста нежни имена – Сиян, Жасмин, Елеонор, Лилян, Мариел. И обратното – момичетата са Калояна, Пресияна, Лъчезара.
"Това си е българско творчество, което трябва да се изследва. Но струва скъпо", признава проф. Анна Чолева-Димитрова. Модата на сериалите, която започна с латино сапунките преди 20 г., продължава и до днес – само имената се менят. Все още продължава да се среща Инджи – героиня от турската сапунка "Перла". "Ромското малцинство има слабост към имената от сапунени сериали", казва специалистът. И допълва, че модата на кръщаването се води най-вече от шоубизнеса. Предпочитат се имена на певици като Марая и дори Риана. 3-годишните изследвания на проф. Чолева показват, че политиците не са толкова оборотни.
 
Единствено Симеон се котира, особено след управлението на Сакскобургготски. "През 2009-2010 г. има бум на Симеоновци. Можем да предположим, че е заради името на финансовия министър Симеон Дянков. В години на криза може родителите да кръстят детето си на финансист номер 1", обяснява тя.Българите обичат да кръщават хлапетата си и на фолк певици – Ивана, Преслава, Андреа. Има имена на спортисти, най-вече на футболисти – Диего, Гунди, Роналдо, Роналдиньо. Бум има на Дейвид и на Виктория, може би заради семейство Бекъм.
Александър и Георги обаче са вечна класика, показват и данните на Националния статистически институт (НСИ), изнесени наскоро. При момичетата водят Виктория, Мария и Никол.
В големите се налагат двойните имена – като Иван-Александър и Борис-Михаил. Среща се и вариацията Рачо-Стоян. Това учените обясняват и с ниската раждаемост. Как с едно дете в семейството да угодиш и на двамата дядовци? Наблюдава се и тенденция на тройни имена – Даниел-Слав-Маркъс или Ноа-Никола-Жан. "Това е страшно, защото антропонимната ни система е три компонентна – лично, бащино и фамилно. И проблемите са много големи при изписването на имената", признава проф. Чолева.
Изследванията й сочат още, че пловдивчани най-много държат на традициите и там са най-консервативните имена като Георги, Димитър и Иван. Други обаче буквално изчезват. Например Христо вече не се среща. Вън е от класацията на 15-те най-разпространени имена в България за трета-четвърта година. И отдавна е изместено от Кристиян. Иванка пък вече е Ивана – най-често в София и Варна.
Възприема се, че е по-модерна старата форма – Йоан, Йоана. Харчат се Ивет, Ивета, Иванеса, Ивон, Жана, Ванеса, Жанета. Вече няма Стефки, а Стефани и Стефания. Личното име Тодор, което е типично за България, също залязва. Затова пък има Теодор, което звучи някак си чуждо."Хората искат то да бъде чуждо, да не е българско, защото им изглежда по-просто и би излагало неговите деца", отбелязва професорката. Рая измества Радка, Яна – Янка. При момчетата са модни Нео, Гео,Тео.
Информация на в. Стандарт
 

За автора

Вашият коментар