Статично електричество зарежда телефони!

Зареждането на батериите в мобилните устройства от статично електричество вече е факт, след като такъв способ бе разработрен от  група изследователи от Georga Tech. Генератор, който произвежда енергия от взаимното движение на два материала – пластмаса и метал са успяли да създадат въпросните учени, а по този начин, механичната енергия се преобразува в електрическа.

Освен това, в разработката са използвани не традиционни материали. По този начин  повърхността на материалите  е структурирана на нанониво, което от своя страна позволява подобряването на ефективността на генерираната енергия. В резултат на това е станало възможно трансформирането на 15% от механичната енергия в електрическа.

Според учените-новатори, за да се произвежда енергия, могат да се обединят в двойки около 50 материала. В резултат на това, малкото устройство, което е с размери около 5х5 см, може да се носи като лента на ръката и в движение да генерира достатъчно електрическа енергия за зареждането на батерията на вашия мобилен телефон.

Иновативната  технология към момента е все още на ниво лабораторни разработките помев процес на лабораторна разработка, но така или иначе едно хрумване, което си заслужава вниманието.

 

 

 

За автора

Вашият коментар