Уиски става ток

Че шотландците обичат да си попийват, това го знаят и децата. Онова, което обаче малцина знаят е фактът, че вчера официално бе открита нова шотландска електроцентрала на биомаса. Тя ще превръща страничните продукти от производството на уиски в електричество!

Електроцентралата Helius Corde Ltd е дело на местната Helius Energy и се намира в Рот. Централата, освен че използва за работата си растителна биомаса, но също така ще произвежда фуражи за животни, а надеждите към нея са тя да успее да предоставя чиста енергия за 9000 домове в региона.

 

Още по-интересен е фактът, че централата е разработена от съвместно предприятие, включващи разработчика на биомаса Helius Enegy, Rabo Project Equity BV и пивоварната Combination of Rothes Distillers Limited (CoRD).

От отпадъчните продукти от производството на уиски системата ще генерира едновременно електричество, използваема топлина, както и протеинова добавка за животни. Въглеродните спестявания се оценяват на 46 000 тона годишно – толкова би изхвърляла електроцентрала на въглища за производството на аналогично количество енергия.

Тук по всичко личи, че имаме класически случай на „и вълкът сит, и агнето цяло“. Хем веселият шотландец продължава да си сръбва доволно количесто уиски, хем има храна за животни, а на всичкото отгоре отпадъците от производството на огнената течност стават ток. Изобщо технологизация отвсякъде!

 

Вашият коментар