Умен Apple – „умна“ рамка

Някъде там, отвъд Атлантика, в САЩ,  Apple патентоваха „умна” рамка около дисплея на мобилно устройство. Рамката е сензорна и може да се използва като допълнителен начин за въвеждане на данни в устройства с малки екрани.

Ако е наложително, рамката може да става прозрачна и след това се възвръща нормалното си, изходно състояние. Патентът описва система, при която дисплеят на устройство се припокрива частично със сензорната рамка. Тя, от своя страна, може да пропуска частично или напълно светлината.

Дисплеят е разделен на две части – едната – открита, наречена активен участък, и друга – закрита, наричана просто „друга“ част. Когато вградените в рамката датчици усетат приближаване на пръст или натискане, сигналите, изпращани към контролера, включват „другата” част. По този начин се променя външният вид на рамката.

Патентът описва и промените в рамката, вкл. прости изменения на цвета и пропускането на светлината, както и по-сложни, когато рамката става ту прозрачна, ту непрозрачна.

„Другата” част отразява промени в цвета, текст или графика, които с помощта  сензорните възможности на рамката се явяват вторично въвеждане на информация.

Очакванията към технологията са тя да стане част от преносимо устройство, което ще доведе до разширяване на функционалността на малки дисплеи и едновременно с това ще направи джаджите естетически по-привлекателни. Възможно е рамката да намери приложение в подготвяния от Apple умен часовник.

 

 

Вашият коментар