Умна лепенка знае кога имате нужда от лекарствата си

Много неща могат де се объркат, когато лекарите предписват лекарства. Но едно от тях е почти сигурно – да забравите да си пиете лекарствата или да изпълните отново рецептата си. Това води до нежелани реакции, предозиране и общо взето – вредни за вас неща. Ето защо фармацевтичните компании в последно време се опитват да направят система която да отложено освобождаване на активните вещества на лекарствата, така че да не е необходимо пациентите непременно да приемат медикамента.

Но този подход също представлява проблем, тъй като не се следят жизнените показатели на пациента. Това означава, че дори да е необходимо да се вземе по-силна доза или когато лекувания се чувства добре, все пак се получава същият непрекъснат поток от медикаментите на които са. За щастие една група от изследователи от Южна Корея най-накрая са намерили решение на този проблем. Това е дермален пластир, който не само премахва необходимостта от ежедневна употреба на лекарствата, но също така е в състояние да определи кога е време да се прекрати лечението.

Пачът се състои от 2-инчов – дълъг правоъгълник, изработен от разтегливи наноматериали. Материалите съдържат топлинно активиран силициев диоксид наночастици, които следят мускулната активност и освобождават терапевтични агенти на базата на температурата на тялото на пациента.

Този вид система е идеален за хора, страдащи от болестта паркинсон, защото треперенето, което съпътства заболяването, не е постоянно. Когато пациентът започва да трепери, лепенката освобождава малко количество от лекарството.

Но пластирът не е съвършен, защото не може да бъде активиран по безжичен път. Това е причина лепенката да не бъде готова да излезе на пазара поне в следващите 5 години. Но идеята, че медицински технологии като тези могат да променят човешки животи, е страхотна.

За автора

Вашият коментар