В „Тракия“ продължават дейностите за подобряване енергийната ефективност на сградите

Частично или вече напълно са санирани входовете А на блокове 205 и 206, вход Б на блок 237 и вход В на блок 259. По приключилата през 2013 г. програма предстои да бъде обновен и вход Е на блок 23, съобщи кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров.

По настоящата „Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради”, стартирала в началото на 2015 г., вече тече техническото обследване на одобрените до момента сгради – бл. 28, бл. 48, бл. 148 А, бл. 178, бл. 206 вх. Б, бл. 216 А и бл. 251.

Районната администрация поддържа връзка и е изцяло в помощ на фирмите, извършващи тази дейност, както и с домоуправителите на сградите. Очаква се до края на месеца техническите обследвания да приключат, след което да започне проектирането и  самото саниране. Вече са заявени  намерения и за преминаване от вертикална към хоризонтална система на топлоподаване.

„Много е важна пряката връзка между обследващите сградите и домсъветите, за да може и желанията на хората да залегнат в проектната документация. Това е особено силна страна на програмата, защото гарант за тази връзка е районната администрация“, коментира Костадин Димитров.

Специалистите от неговия екип се срещнаха с избраните за обследването на сградите фирми и осъществиха връзката между тях и хората, които реално ще бъдат преките облагодетелствани от програмата.

„Продължаваме информационните кампании и срещи с гражданите, за да ги убедим също да кандидатстват по програмата и да спестят повече енергия в домовете си“, заяви кметът на „Тракия“ Костадин Димитров.

За автора

Вашият коментар