Стотици студенти посетиха Кариерния форум в Пловдив (снимки и видео)

Стотици пловдивски студенти и млади хора започнаха своето "пътешествие към успеха" сред над 30 "спирки", които предлагат стажанстски позиции и работни места по време на втория Job Fair. Събитието се организира от МИКЦ Пловдив – Област и Неформална група: "Искам да работя и живея в България", с партньорството на Община Марица и Община Пловдив.

Събитието бе открито от бившия председател на Националния Младежки Форум и домакин на събитието Веселин Илиев, а специални гости бяха вицепремиерът и министър на икономическото развитие Даниела Бобева, заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова и зам.-кметът на Община Марица Стефан Цанков. Кариерният ден обаче не бе уважен от нито един ресорен зам.-кмет на Община Пловдив.

Г-жа Бобева направи обстойна обиколка и не пропусна да разпита всички щандове на фирми, за да придобие кратко впечатление, след което успя да поговори и със студентите, преди да се качи на сцената.

"Знам, че стажът е едно от най-важните неща и вие трябва да положите доста труд преди да стигнете до позицията, към която се стремите", започна своето обръщание вицепремиера.

По време на Кариерния форум, студентите имаха възможност да се запознаят с фирмите в директна среща на пазара на труда, както и с тяхната дейност и възможностите, които те предлагат. Младите хора трябваше не само да създадат първи личен контакт с тях, но и да покажат активност в търсенето на работни и стажантски позиции.

Изложението  се проведе в Университета по хранителни технологии (УТХ) при безупречни условия за провеждането на този форум.

Кариерният форум се организира за втори път, след като миналата година постигна успех – 10% от участниците са започнали работа, а 8% са получили покана за стаж.

Интересен елемент от събитието бе проследяването на т.нар. меки умения или ключови компетенции (работа в екип, управление на конфликти и личностни умения и други), които не се учат нито в училище, нито в университета. За сметка на това те се развиват най-добре чрез практика, стажове или т.нар. неформално учене.

Още от самото откриване записалите се участници се отправиха към залите в УХТ, където имаха възможноат да се запознаят с част от представителите на големите фирми, да чуят техните ценни съвети за тава какво самите те търсят в младите хора.

Пред препълнена зала Даниела Сечкова направи кратка презентация относно кариерното развитие и студентските стажове в държавната администрация. Веднага след нея студентите станаха и преки свидетели на лекция на Йордан Гинев "Bulpros" относно сферата на outsourcing. Г-н Гинев сподели, че това е най-бързо развиващият се бранш с най-високи заплати. В края на лекцията си той сподели, че за Пловдив в момента се търсят 6-ма човека с владеене на добро ниво на немски език.

 

 

 

Вашият коментар