Пловдив се включва в Дни на способностите

Тази година инициативата Дни на способностите се провежда в 17 града у нас в периода от 28 май до 1 юни. Родители, близки и роднини, социални работници и професионалисти, местните организации в подкрепа на хората с интелектуални затруднения отправят искане към следващите народни представители да отменят запрещението в България. Дни на способностите 2021 са част от кампанията Родени готови в нея 27 човека с интелектуални затруднения показват мечтите си в израз на желанието им да бъдат приемани като хора, които имат нужда от подкрепа, а не от ограничения, и канят всеки да се присъедини към борбата за отмяна на запрещението у нас чрез онлайн петиция.

Защо Дни на способностите? Вярваме, че всеки човек притежава различни умения, които формират неговата идентичност. Това ни прави различни, но едновременно с това сме и еднакви – всички сме хора с таланти, мечти и право на достоен живот.  Всички се нуждаем от подкрепа – повече или по-малко – за да развиваме потенциала си. От подкрепа се нуждаят и хората с интелектуални и психични затруднения. А не от забрани и ограничения.

Включете се в Дни на способностите 2021 и подкрепете петицията.

ПЛОВДИВ

29 МАЙ – В 10:00 часа в „Цар Симеоновата градина“, на алеята до фонтана на Деметра, ще открием изложбата „Родени готови“ с портретите и мечтите на 27 човека с интелектуални затруднения.

В 14:30 часа на площад „Централен“ пред пощата, ще Ви изненадаме с флашмоб с групата по Зумба на Поли и приятели. ( всеки е добре дошъл да се включи)

Повече от 8 години продължава борбата за отмяна на запрещението и въвеждането на система от мерки за подкрепа и защита на хората с интелектуални и психично-здравни затруднения. Кампанията се реализира от Български център за нестопанско право, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения и всички въвлечени застъпници, организации на и за хора с увреждания.

Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН е ратифицирана от почти всяка държава в света и изисква всички форми на запрещението да бъдат отменени. Държавите трябва да гарантират, че всеки ще получи подкрепата, от която има нужда, за да взима своите собствени решения.

Въпреки това, запрещението продължава да бъде наложеният модел у нас. Време е това да се промени! Нека подпишем петицията и дадем нов тласък на належащите промени – www.bornready.me  Присъединете се към местните събития от 28 май до 1 юни, за да се застъпим за онези, които имат нужда от подкрепа!

Събитията се провеждат в Банско, Бобов дол, Варна, Видин, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Пордим, Разлог, Русе, Силистра, София и Тетевен.

За автора

Вашият коментар