Откраднати картини от Хавана се появиха в Маями

Около 95 картини са били откраднати от Националния музей за изящни изкуства в Хавана. Всички творби са от 20-и век, от група модернистични художници, известни като Вангуардия. Директорът на Националния регистър на културни активи на Куба, Хосе Антонио Менендес, потвърди кражбата и каза, че организацията предприема мерки за засилване на сигурността в музея, включително и мерките за вътрешен контрол.

„Ние работим по опис, за да разберем точно колко творби са изчезнали“, заяви Менендес пред пресата. Според думите му, кубинските служители са готови да работят с Интерпол, за да помогнат да се проследят всички откраднати картини.

Новината за кражбата достига до Маями, където арт-дилърът Рамон Сернуда съобщава, че е платил 15 000 долара за картина върху дърво – Carnaval Infantil от Едуардо Абела, която той разпознал като собственост на Музея за изящни изкуства в Хавана. Работата е била предложена от друг търговец за неговата галерия  Coral Gables, която продава изкуство от Куба предимно на кубинските американци.

Сернуда потвърдил пред властите, че същото лице му е показало поне още девет произведения, принадлежащи на музея. Той планира да върне закупената от него творба Carnaval Infantil.

За автора

Вашият коментар