3-минутна игра на Тетрис намалява апетита за храна и алкохол

Следващият път когато ви се прииска да нападнете хладилника, можете да пробвате да седнете пред някоя видео игра за 3 минути, вместо това. Както показва ново проучване, компютърните игри като Тетрис, осигуряват визуално отвличане на вниманието, и даже могат да намалят апетита с около 24%.

Според една теория, наречена „Разработени смущения“, нашите копнежи са движени от визуални изображения, които често се появяват в главите ни. С оглед на това, психолозите Джесика Скорка-Браун, Джаки Андраде и Джон Мей от Университета Плеймаут, се чудят дали визуално базираната задача, като да играеш видео игра, може да намали честотата на желаните образи, а с това и самия глад към тези неща.

За експеримента, изследователи задали на една група доброволци да играят Тетрис, а на друга – просто да седят пред екрана и да чакат експеримента да започне (в крайна сметка втората група така и не играе). И двете групи са помолени да оцени нивото си на глад преди и след опита (и двете групи имат сходни нива преди него).

След три минути, участниците играли на Тетрис, имали значително по-ниски нива на глад и „изкушаващи“ изображения, отколкото изчакващата група, с около 24% в някои случаи.

„Резултатите подкрепят теорията за разработените смущения и показват, че едно визуално пространствено натоварване на работната памет, намалява естествените индикатори за глад. Това означава, че Тетрис може да се окаже полезно средство за справяне с апетита, извън лабораторията.

За автора

Вашият коментар