Римският стадион сред номинираните в конкурса „Сграда на годината“

Един от най-значимите исторически паметници за Пловдив, този на "Античен стадион на Филипопол" е включен тази година в конкурса "Сграда на годината" в категорията "Исторически паметници". Всеки, който иска да глаусва, може да го направи в сайта от 1-ви до 10-ти декември 

Античният стадион на Филипопол е разположен в естествената гънка на терена между Таксим тепе и Сахат тепе и е изграден през първата половина на ІІ век. Със своите внушителни размери – 240м дължина, 50м ширина и 14 реда мраморни седалки – той е събирал ок. 30000 души. Тук са се провеждали игри и състезания – Питийски, Кендрисийски и Александрийски игри. Стадионът се простира на около 6 метра под нивото на съвременния градски център: пл. Джумая и главна улица “Княз Александър I”.

Останалите претенденти в тази категория са:

Остров "Анастасия" (Бургас)

Манастирският комплекс на остров „Св.Анастасия“ се намира в югоизточната част на Бургаския залив, на около 6 км. от гр.Бургас. Манастирския комплекс „Света Анастасия” получава статут на художествен паметник на културата от национално значение. През ноември 2013, Община Бургас завършва реставрация и консервация на историческите и културни ценности на острова по проект, финансиран по ОПРР. Имащ драматична древна история, о. Св. Анастасия днес е по-важен от всякога. Тук се намира единственият островен манастир в България, носещ същото име – „Св. Анастасия”. Манастирски комплекс от епохата на Втората българска държава, разположен върху остров и съхранен и до днес е рядко явление не само у нас.

Интерактивен музей на индустрията (Габрово)

Къщата е построена през 1893 г. за семеен дом и кантора на габровския търговец Цанко Добрев. В средата на 20-те години на ХХ век е закупена от Българската тър­говска банка, след което е национализирана от Градския народен съвет. Сградата се ползва от историческия музей от 1949 г. до 2003 г. В периода 2003 г. – 2013 г. е необитаема и неподдържана.

Гробница на Хонорий (София)

При археологически проучвания северозападно от базиликата „Св. София” през 1989 г. е открита единствената до момента в България гробница от късната античност с изписано името на погребания – Хонорий. Допроучена е през 2002 от археолози на Музея за история на София, а през 2011 се провеждат разкопки на площта около гробницата, при които са разкрити още няколко интересни гробни съоръжения.

Музей – Централна минерална баня (София)

През 1906 г. започва изграждането на нова модерна банска постройка в центъра на София, за оползотворяването на горещия термален извор на града. Сградата е завършена през 1912 г., а на 01.05.1913 г. е открита за посещение. Автор на идейния проект е австрийският архитект Ф. Грюнангер и забележителния български архитект Петко Момчилов, а работният проект е дело само на П. Момчилов.

Победителят от онлайн гласуването ще се обявяви на официалната церемония по връчване на 10 декември 2014 в София Ивент Център.

Снимка "Римски стадион": Кирил Деведжиев

За автора

Вашият коментар