Едни от най-интересните филми от Близкия изток, Азия и Африка са в Пловдив

Sofia MENAR Film Festival продължава до неделя включително под тепетата

Програмата на фестивала представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им. Основната цел на инициаторите на фестивала у нас – Ангел и Здравко от "Pozor", е да представят различното кино в България.

Един от филмите, предизвикал най-голям интерес е този на режисьора Абдул Латиф Салазар, а именно „Ал-Газали: Алхимикът на щастието“. В анотацията за филма четем „Тръгнах към Сирия и живях там две години. Исках само едно – да се уединя, да преодолея егоизма си, да победя страстта, да се опитам да пречистя душата си и да направя характера си по-съвършен. Разбрах, че главното са не думите, а вътрешното възприятие. Изучих всичко, което книгите могат да дадат. Останалото не може да се постигне нито с изучаване, нито с разговори." 

Кой е Ал-Газали? Той се занимава с философията на суфизма. Роден е в Иран през 11 век. Преподавал е в Багдад във висши училища. Живял е десет години в уединение в Сирия. След това се връща към обществения живот, но след време отново се отдава на уединението. 

Писал е доста съчинения, най-известни от които са: "Опровержение на философията", "Стремежите на философите", "Освобождаване от заблужденията" и други. Ал-Газали е един от главните теоретици на суфизма. На Запад Газали е по-познат под името Алгазел. 

През януари бе представена и книгата„Последният аргумент на Ал Газали" с автор Велин Белев (изд."Семантика"). Монографията прави опит да освети духовното и интелектуално наследство на големия персийски богослов, приемащ се за еталон в ислямската теология, философия и суфизъм.

Програма на Sofia MENAR Film Festival в Пловдив:

Вашият коментар