Филм за Васил Левски търси 2 млн. лева за реализация

Тази седмица трябва да стане известно името на актьора, който ще изиграе Васил Левски в игрален филм за Апостола на свободата. Това се случва, след като  преди няколко дни асоциацията "Българска кинокласика и култура" (АБКК – facebook.com/cinemaclassic/info) и община Карлово обявиха началото на национална дарителска кампания за набиране на средства за филма.

На пресконференция председателят на АБКК Максим Генчев, който ще бъде сценарист и режисьор, съобщи, че минималната сума, необходима за осъществяване на проекта, възлиза на 2 300 000 лв. Той увери, че средствата ще бъдат използвани прозрачно, а част от приходите на филма ще бъдат дарени за възстановяване на български паметници на културата.

Сюжетът ще проследява събитията от 1841 г. до 1873 г. и няма да включва сцена с обесването на Апостола, което по думите на Генчев е "един от най-тъжните моменти в историята ни като целта на проекта е животът на Левски да бъде разказан на съвременен език така, че младите хора да могат да преоткрият един от най-светлите образи в историята ни“, казва Генчев.

Според плановете му във филма ще се говори на турски, сръбски и гръцки, а "на всеки 2 минути и половина ще има събитие, което променя посоката на действие и държи зрителите в напрежение".
Снимките ще обхванат четирите сезона на годината и трябва да започнат още от тази зима. Режисьорът изрази надежда филмът да бъде готов до края на 2013 г.

Номерът на сметката в банка ЦКБ АД, по която всички желаещи могат да преведат своите дарения, е:

BAN: BG94CECB979010C9817501

BIC:CECBBGSF

Дарения могат да се направят и чрез изпращане на SMS с текст DMSKINO на номер 17 777 за всички мобилни оператори на стойност 1 лев (без ДДС).

 

 

 

Вашият коментар