Филмът „Съдилището” на Стефан Командарев с огромен успех в Германия

Лената  „Съдилището” на Стефан Командарев е откупена от 60 киносалона в Германия

“Миналото е част от нашия живот и колкото и да ни се иска да се правим, че тази част я няма, нея я има, тя е важна и до голяма степен определя нещата, които се случват в днешно време”

„Това е трудно дори за европейска продукция”, разкри един от сценаристите Емил Спахийски в Пловдив. Проектът за филма е бил пренаписан 12 пъти преди да стигне за одобрение от НФЦ, каза още той. Освен в Германия, лената е бил много добре приета и в Индия, където се е наложило да направят две допълнителни прожекции поради големия интерес.

„Било е много странно за екипа да виждат как през пропуска за киното минават всякакви хора, включително такива с автомати, за да гледат лентата”, добави Спахийски. Той разкри, че филмът си заслужава да се гледа дори само заради една 7 – минутна сцена, в която Асен Блатечки прави страхотна роля заедно с Ованес Торосян. „Двамата са огромен тандем. Тази сцена толкова сме я коментирали, а накрая Асен така я изигра, че целият екип беше …стресиран.

Всички бяхме „stone face”. И е голяма смелост един режисьoр да остави 7 минутен кадър сцена във филм”, сподели сценаристът.  

По думите му, филмът е една човешка история, която може да докосне всеки.  Действието се развива в Ивайловградския район и Родопите. Стефан Командарев – режисьор на „Съдилището” има зад гърба си около 15 документални филма.

Лентата спечели награда за най-добър игрален филм от фестивала "Златната роза", а Асен Блатечки спечели наградата за най-добра мъжка роля с образа на Митьо във филма.

Главните роли са поверени на Асен Блатечки, Мики Майнолович, Ованес Торосян, Параскева Джукелова и други звезди на българските кино и театър, както и със специалното участие на Христо Мутафчиев.

Заснет с помощта на алпинисти и каскадьори, „Съдилището” ще привлече вниманието на публиката и като изключително зрелищна продукция. Високият професионализъм на екипа и на актьорския състав направиха възможно реализирането на сцени, които спират дъха с рискови моменти и запомнящи се картини.

Филмът е копродукция между България, Германия, Хърватска и Македония и е развит в програмите за сценарно писане ScripTeast, Средиземноморски Филмов Институт (www.mfi.gr), както и най-престижната европейска програма за обучение по кинопродуцентство EAVE, и пазарът за копродукции София Мийтингс, в рамките на международния филмов фестивал София Филм Фест.

Филмът е подкрепен от Програма MEDIA на Европейския Съюз, Югоизточната европейска филмова мрежа, ИА „Национален филмов център” – България, Българската национална телевизия, Филмовия фонд към Съвета на Европа ЕВРОИМАЖ, Германските фондове за финансиране на филми MDM, Medienboard Berlin Brandenbourg и DFFF, Македонския филмов център и Хърватския аудиовизуален център.

„Съдилището” е в кината от 21 ноември

Вижте трейлъра:

снимки: интернет

Вашият коментар