Кино и театър в една вечер на откриването на Филмови нощи Филипополис

Филм и театър с Ованес Торосян в една вечер – предложението идва от Филмови нощи Филипополис, лятната кинопанорама, която стартира идния четвъртък – 9 юли. Любимият на младежите актьор ще участва в спектакъла „Колега“ от 18:30 на Лятното кино „Орфей“, а веднага след това зрителите могат да го видят и в „Съдилището“. В антракта зрителите ще имат възможност да се срещнат с актьорите, да задават въпроси и обсъждат любими филми и спектакли. Театралният спектакъл е част от Лятната панорама на комедиите.

Сред филмите с участието на Ованес Торосян са "Източни пиеси", "Тилт", "Аве", "Джулай", "Отчуждение" и "Съдилището", а в настоящата година предстоят цели седем заглавия с негово участие. Той е добре познат от многобройните си роли в театъра и работил с режисьори като Явор Гърдев, Десислава Шпатова, Лилия Абаджиева, а за дипломния спектакъл "Пухеният" на Стайко Мурджев има номинация за "Икар". Само преди няколко дни българският филм „Каръци“ на Ивайло Христов с участието на Ованес обра овациите в Москва. Лентата, спечели голямата награда „Златен Свети Георги“ на Международния московски кинофестивал, а руските медии й обърнаха подобаващо внимание. Водещото новинарско интернет-издание Lenta.ru сравни главния герой в „Каръци“ Ованес Торосян с Бъстър Кийтън, „но с източен акцент“.

В спектакъла „ Колега“ Ованес Торосян работи заедно с Петко Венелинов – двамата са автори, режисьори и главни действащи лица. Когато Мариус Куркински вижда спектакъла, толкова го харесва, че решава да подкрепи младите актьори и участва в продукцията с гласа си. Спектакълът "Колега" е обръщение на професионалните шофьори помежду им, но е и нещо много повече. То е емблема за цяла социална прослойка и нейния микросвят с изнервен трафик, забързани клиенти, бесни клаксони, засичания, псувни, битовизми… "Колега" е "комедия за размисъл" – историята на двама шофьори на маршрутки в София, чиито живот се преобръща. Хуморът се смесва с размишления за живота и щастието, а душата проговаря с гласа на Мариус…

Филмът на Стефан Командарев „Съдилището“, който зрителите ще могат да видят веднага след спектакъла – от 21,15 часа разказва една от многото човешки истории, които режисьорът чува в своите пътувания из България и по-специално в Родопите. Сложните отношения между баща и син, цената на оцеляването и пътят от греха към опрощението – всички те са обединени от скала, наречена Съдилището. Филмът е заснет на уникални места по върховете на планината. Голям екип от каскадьори са помагали на актьорите за спиращите дъха сцени. Пълнокръвните образи са пресъздадени от Асен Блатечки, звездата на сръбското кино Мики Манойлович, Ованес Торосян, Ина Николова, Васил Василев – Зуека, Параскева Джукелова и Христо Мутафчиев – актьорски състав, който се е доказал на големия екран и театралната сцена. Филмът е ко-продукция между България, Германия, Хърватия и Македония.

Лятната кинопанорама Филмови Нощи във Филипополис ще се случи за поредна година в града под тепетата от 9 до 30 юли в лятно кино Орфей. В рамките на 21 дни ще можете да гледате 42 прожекции, разпределени в следните рубрики: “Премиери”, “Ново българско кино”, “Фестивални хитове”, “Нима не сте гледали”, “2 филма с 1 билет”.  

Пълната програма на Филмови нощи  Филипополис:

Вашият коментар