Кухня за кулинарни уникати отвори врати в Капана (ВИДЕО и СНИМКИ)

Младите фермери и кулинарни таланти вече ще могат да споделят общи ресурси, за да отговарят на нормативните изисквания, да се развиват и да предават нататък ценните си умения и знания.

"Различни вегански произведения, домашен сладолед без животински съставки, песто с растителни съставки, пестил от сушени сливи и различни кулинарни уникати, ще предлага новият вегански магазин в Капана", сподели една от организаторките Гергана Кабаиванова, буквално преди официалното му откриване вчера. 

"Фермата" е част от първото социално предприемачество за фермерски храни, задвижено от местната общност Хранкооп Пловдив. Тя е създадена от ентусиасти, за  да разреши необходимостта от повече здравословни храни на пазара с повече реализирани биопроизводители и кулинарни занаятчии. 

Повечето от тях бяха на официалното откриване вчера, където опитаха различни вкусотии от зеленчуци, сирена, плодове и домашна боза. 

"Това е място за творчество и иновации, което комбинира малка кухня, магазин с щанд за приготвени храни и пространство за обучения" допълни Даниела Гозманова и добави, че всеки ден различни кулинарни естети ще се редуват в кухнята на Фермата, за да приготвят различни храни, които пловдивчани да имат възможността да опитат.

"Стотици млади хора в България сърцато се занимават с устойчиво градинарство и автентично хлебарство, сладкарство, приготвяне на сирене, традиционна преработка на плодове и зеленчуци, пчеларство и други. Повечето от тях обаче имат сериозни затруднения за достъп до пазара поради сложна документация, липса на финансов капацитет и опит, както и заради неразвития пазар на местни храни. Като цяло българското законодателство за храните се основава на индустриалния модел с твърде високи изисквания за малките производители, които налагат ненужни инвестиции и мониторинг, а домашното производство на храни е табу", споделя Гергана Кабаиванова, председател на Сдружение "Устойчиво общество", представляващо Хранкооп движението в България.

Повече за ФЕРМАТА може да намерите в страницата им ТУК

Вашият коментар