Продуцент от Холивуд се премести да живее в Пловдив

Филмът на шотландкския кинопродуцент Стивън Люис Симпсън “Нито Вълк – нито Куче” (Neither Wolf nor Dog) идва в българските киносалони

Симпсън наскоро се премести от Холивуд в Пловдив, за да работи по разпространението на филма в Европа и да планира следващата си продукция, която ще снима в България

Симпсън е независим филмовпродуцент със страст към културата и живота на индианците, живял е около година на индианска земя и сам ще представи филма лично пред публиката в София, Дом на киното на 10-ти юни, в Пловдив, Lucky Дом на киното на 08-ми юни и във Варна на 15-ти юни във Фестивален и конгресен център. Екранизацията е по едноименния бестселър на Кент Нърбърн и писателят сам се обръща към режисьора след празните обещания на продуценти от Холивуд. „Нито Вълк – нито Куче“ продаваше повече билети от много Холивудски продукции в САЩ,  рейтингът на филма е с по-висока оценка на публиката, от който и да било в момента филм в Щатите.

От много години насам това е най-успешният филм за индианци, който не е сниман в Холивуд, и има най-дългия релийз в Щатите от всички филмови продукции за 2017 година. Филмът има висока културна стойност и показва смели кадри, които да заглушат гласа на белия човек и карат зрителя да се вслуша в извисената мъдрост на индианците. Индианските народи имат специфични традиции и история, които са далеч от нашите порядки, но много близо до общочовешките ценности и естествения ритъм на природата. Съвсем скоро се очаква българската публика да преживее историята на хората от племето Лакота.На 28-ми април Симпсън представи пред публиката на TEDxPlovdiv уникалната система за разпространение на филми, която сам е създал. Той е първият в историята на глобалния формат, който говори за независимо кино. Споделя, че Пловдив му харесва много повече като град, в който да живее, от Лос Анджелис.

“Харесва ми да бъда част от ново поколение филмови продуценти, което не се води по правилата на старата система, каквато е Холивуд”, споделя Симпсън.

Главният герой, Дейв Белоглав Орел (Dave Bald Eagle), почина през 2016 година на достолепната възраст от 97 години. През дългия си живот той е имал десетки филмови роли като в носителя на Оскар, “Танцуващият с вълци“, на режисьора Кевин Костнър. Белоглав Орел е внук на вожда Белия Бик, който се е сражавал в прочутата битка при Литъл Бигхорн през 1876 година. Обучавал е известния киноактьор Ерол Флин как да държи оръжие и да язди с правилна стойка, а актрисата Мерилин Монро не веднъж е била пленявана от танцовите умения на индианския вожд и негов танцов партньор. Бил е инструктор и на звездата Джон Уейн, а уменията му не се изчерпват с конна езда и стрелба.

Дейв Белоглав Орел има Сребърна Звезда за службата си във Военновъздушните сили на САЩ, след като бива изоставен полужив на бойното поле при битката за Нормандия. Кристофър Суийни (Christopher Sweeney), другият главен актьор, е награден със Сребърна Звезда за войната в Персийския залив. Но всъщност човекът, който е прекарал най-дълго време на фронта, въпреки че не е служил в армия, е актьорът Ричард Рей Уитман (Richard Ray Whitman), който попада в 71-дневната окупация на Уондъд Ни през 1973 година.

Всеки от актьорите във филма впечатлява с невероятно изпълнение и игра, а Дейв Белоглав Орел влага цялата си душа в тази последна роля. 

Вашият коментар