Камен Донев вдигна тежка сватба пред препълнения Античен театър

На Античния театър се вдигна сватба за чудо и приказ, поканени бяха жителите на Пловдив, а  любезни домакини бяха Камен Донев и Драматичен театър Пловдив

За хората се погрижиха харизматичните момичета и момчета от ансамбъл „Филип Кутев“, а за музикалното настроение на гостите бяха „виновни“ лъчезарните певици Нина Николина, Елена Кокорска, Ева Тъканова, Галя Кокорска. Те изпълниха балкански народни песни от България, Румъния, Македония, Албания и Гърция. Сред прекрасните изпълнения бяха някои от най-красивите наши народни песни: Ме сакая, Я дойди любе, Ела се вие, превива, Вечерай Радо, Лажи, Вере, лажи и други. Във всяка от тях беше вплетена силата на народната мъдрост.

Песни, които българинът пее в моменти на радост и отчаяние. Те ни връщат във времето на нашите предци, когато в песенния обичай е вплетена душата на изконно българското. В традицията на красивите  надпявания е и мъдрото слово, от което се сформира общностното. Чувствената  песен извисява душата и я отпуска в прегръдката на сладка почивка.

Спектакълът на Камен Донев ни припомни ролята на седенките за интимния живот на двамата влюбени, който се е изменил с времето, но е останал в съзнанието на българина като сакрално място за първите любовни трепети.

Камен Донев изнесе своята лекция на езика на народната мъдрост, предаде ни уроци, които ние дълбоко в себе си пазим, но като че ли сме забравили; уроци за голямата сила на любовта, за смисъла на брачните взаимоотношения,  познаването и почитането на обичаите. От неговия пъстър разказ в разказа  забравяхме дали говорим за приказка или за реалност. Интересните  и хиперболизирани образи, които изникваха пред очите ни за секунди,   напомняха на Радичковия сладкодумен глас. Големият творец ту ни губеше из земите на българското село, ту ни връщаше към нашето  модерно общество, като правеше непрестанни паралели между минало и бъдеще.

Една от големите теми, върху които постави акцент Донев, беше за връзката между песента и любовта. Той ни предаде важния урок, че ако сме разбрали сърцето на народна песен, то ние сме познали красотата на  иносказателното. Големият актьор водеше диалог с „гостите“ за днешните схващания за сватбата и, по-точно ,как всичко е станало директно, липсва дозата интимност и мистериозност между двамата влюбени. Всичко, което пожелаеш е достъпно, не е така дълбоко скрито, както в песенния ни фолклор. Чрез  комичното  и трагичното авторът ни разказа за силата на  копнежа по някой любим, за сладката  любовна треска по дълбоко скътаното щастие. 

Камен Донев изигра, изпя, показа човешки съдби през призмата на искреното любовно чувство и ,разбира се, чрез характерния за неговите спектакли специфичен, фин хумор.

Тази вечер артистът рисуваше пъстри сюжети с красотата на езиковата, музикална и хореографска  фраза,  защото

„когато една драма звучи красиво, се възприема по-лесно от живота“.

Той обясни на своите по-млади ученици, значението на думата “сватба“

Това е една метафора на градежа, с наученото човек започва да раздава; тя не се прави заради пищните рокли или заради хорско мнение, а заради човека, който ще те чака и ще ти дава и сила, и вяра, даже когато я нямаш“.

Камен Донев ни омая с единството на слово, танци и песен. Обединението на трите велики изкуства очарова зрителите. Пренесохме се в българското село, радвахме се на хора, ръченици и тостове, поканиха ни на сватба , а на края ни изпратиха с блага ракия , със смислен диалог и с леко сърце.

(Водеща снимка – Архив, mediacafe.bg)

Снимка: Стефан Ненков – 3inSpirit

Вашият коментар