Златен Ритон отбелязва 90 години любителско кино и 25 години българска анимация

Фестивалът на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” тази година включва 55 филма  в конкурсната програма, като от тях 39 са документалните и 16 анимационните. БНТ се изявава с 11 продукции на тазгодишния фестивал. Богата селекция ни очаква и в информационната програма. Филмите са направени пррз последната една година.

"Тазгодишното издание на фестивала представя две ретроспективни програми. Едната е 25 години нова българска анимация с 16 филма, произведени през последнят четвърт век, които са имали успешен път в страната и чужбина с награди от фестивали", обясни Ирина Танушева – организатор на фестивала от НФЦ – София.  И добави, че догодина очакваме 100 годишнина от професионалното кино. Тази година се отбелязват 90 години алтернативно кино в България. То е представено в програмата на Златния Ритон със 17 филма и части от филми, които включват продукции от 1937-ма година насам.

Златен Ритон в Пловдив се радва на голям интерес, твърдят организаторите. Над 80 процента е насищането на зрители в салоните по време на фестивала.  В първа зала на Дома на киното – Лъки е конкурсна програма, втора зала се прожектират филмите от информационнате програма и ретроспективната.

Още за програмата на Златен ритон можете да прочетете ТУК.

За автора

Вашият коментар