Александрина Пендачанска с номинация за Grammy

Националната академия за звукозапис на САЩ обяви номинациите си за наградите Grammy 2013. В музикалната индустрия това са най-престижните отличия, които артистите могат спечелят. Тази година сред номинираните е и българската оперна певица Александрина Пендачанска, като част от екипа, реализирал операта „Агрипина“ на Хендел /Harmonia Mundi/.

Признанието идва в категорията „Най-добър оперен запис“, а фокусът на вниманието към Пендачанска е насочен и заради забележителната роля на самата Агрипина, която тя изгради, работейки с диригента Рене Якобс и Академията за старинна музика Берлин. Александрина Пендачанска направи много силно впечатление с високия професионализъм на изпълнението и актьорската си игра. Сред основните конкуренти на този запис ще бъдат продукциите на операта „Лулу“ от Албан Берг с диригент Михаел Бодер и Симфоничния оркестър на Гран Театро дел Лисеу , „Пръстенът на нибелунгите“ на Вагнер с Джеймс Ливайн и Фабио Луизи, заедно с хора и оркестъра на Метрополитън опера и др.

 

След обябяването на номинациите, сега се очаква официалната церемония по награждаването на носителите на Grammy 2013, която вече е определена за 10 февруари догодина и ще се състои за 55-ти пореден път. Дори само номинацията за престижното отличие, би донесла заслуженото признание за българската певица, чиято кариера продължава да се развива изключително успешно. Сред потенциалните носители на Grammy за 2013г., са още много от най-познатите и търсени съвременни музиканти. В отделните категории са посочени имената на Андраш Шиф, Валерий Гергиев, Владимир Юровски, Жорди Савал, Натали Десе, Рене Флеминг и мн. др.

 

grammy_awards

 

 

 

За автора

Вашият коментар