Ангел Заберски представя новия си проект в Пловдив – Big Band in Action

"Big Band in Action" е най-новият проект на Ангел Заберски Биг Бенд, който носи името на последния записан албум на бенда от 2018 година

За първи път на сцената на Софийска филхармония "Зала България" и Дом на културата "Борис Христов" – Пловдив, ще зазвучат най-новите авторски пиеси на композитора и диригент Ангел Заберски. В своя състав, Заберски е поканил едни от най-успешните у нас и в чужбина джаз музиканти, като соловите партии изпълняват Михаил Йосифов – тромпет, Димитър Льолев – саксофон, Мартин Ташев – тромпет, Стоян Янкулов – ударни, Борис Таслев – бас и тромбонистите Велислав Стоянов и Владислав Мичев.

Гостуващи музиканти в секцията на саксофоните заемат Тобиас Хофман от Германия, Иван Иванов от Македония и Арнау Гарофе от Испания, които Ангел Заберски кани, както за записите на новия албум, така и за концертите по представянето му.

Програмата включва романтични балади, фолклорни пиеси, оперни арии и джаз стандарти, а според самия Заберски: "Еклектика от жанрове – суинг, балада, фюжън, фолклор, би боп, менстрийм…".

Специално за концертите в София и Пловдив, биг бенда е подготвил изненада за публиката, а именно участието на харизматичния певец Рафи Бохосян – любимец на публиката и победител в едни от най-популярните музикални телевизионни формати. Освен като певец, Рафи ще влезе в образа на американския певец, музикант, танцьор и шоумен Сами Дейвис Джуниър. Популярният музикант, покорил Лас Вегас и Бродуей през 60-те, а заедно с Франк Синатра, Дийн Мартин и Лайза Минели, превзел маждународните сцени със страхотните им шоу спектакли.

Концертът в Пловдив ще бъде на 14 септември, от 19 часа, в Дом на културата "Борис Христов" – с подкрепата на Община Пловдив.

"През последните години отношението ми към музиката се промени, започнах да чувствам и да работя по различен начин. Без значение дали композирам или аранжирам музика, за мен е много важно да бъда изключително откровен, в това което правя, да "изгоня" всякакви предразсъдъци и да бъда с максимално чиста съвест към собствените си произведения. В противен случай, бих бил обречен на музикален провал. Едно много важно нещо, което научих е, да не се влюбвам на всяка цена във всяка нота, която излиза изпод перото ми. И това, което представям в този проект е доказателство за това. Цялата музика, която записахме в албума "Big Band in Action", претърпя много корекции, много лишения, много главоблъсканица и трудности при вземане на решения: "Ами сега, как да го направя?". Изключително се гордея с това, което сe е получило, защото то е резултатът, от това, което казвам по-горе. Благодарен съм на родителите си и на съдбата, че ми показаха точно този музикален път, който е по-различен от всичко онова, което виждам, чувам и усещам около себе си напоследък. Любовта ми към биг бенда се засили още повече от факта, че се научих да познавам биг бенда в истинския смисъл на думата биг бенд – неговото звучене, неговото изпълнение, начинът на писане за биг бенд. Освен това, имам привилегията да работя с най-добрите изпълнители в България и привилегията да знам за кого пиша музика. Смятам за себе си, че пиша честна музика и точно по тази причина, тя звучи точно по този начин. Много е трудно да създаваш такъв род музика при все, че музиката в световен мащаб тотално се променя и развива с много бързи темпове. Затова е много трудно, сядайки зад пианото да създаваш музика и то за такъв оркестър, който звучи различно от всичко, което ни заобикаля днес. Учил съм се от най-големите в тази област и затова със сигурност музиката звучи познато (разбираемо) като аранжимент, оркестрация, музикална форма, звучност. Това е неминуемо, но не пречи онова, което излиза накрая, да носи моя собствен почерк. Имам много написани пиеси през годините за биг бенд, но смятам, че тези, които съм подбрал за този албум са най-достойните и най-ефектните. Еклектика от жанрове – суинг, балада, фюжън, фолклор, бий боп, мейнстрийм… Със скромно самочувствие се подписвам под всяка нота, желая на всички приятно слушане!", сподели Ангел Заберски.

Билетите, на цени между 10 и 15 лева, са вече в продажба в eventim.bg, както и на касата на залата!

За автора

Вашият коментар