Давайте, обичайте се

1950-те са тежко десетилетие за Европа и света. „Студената война“ между САЩ и Съветския съюз е в разгара си – двете империи тестват мощни атомни бомби постоянно, на ръба са на взаимно унищожение заради някакви блъфове в Куба, харчат огромни ресурси за привидно научната, но с ясна военна цел Космическа надпревара, а шантавите международни отношения достигат своя най-странен връх през 1961-а година с издигането на Берлинската стена. Сякаш негласно всеки чака кошмарът от Втората световна война да се повтори, но този път в много по-голям мащаб. Вътрешната политика също е засегната от целия световен хаос – в Щатите МакКарти  преследва всеки с малко по-леви убеждения, Англия и по-конкретно Ливърпул е в тежка криза заради безработица. Любовта е отсъствала от страниците на вестниците.

Целият този политико-икономически хаос обаче ражда най-важната поп-група в историята. Групата, която описва и осмисля 60-те години. Четири момчета от Ливърпул, които на днешния ден преди 51 години, дават реалното начало на най-великото десетилетие на 20-и век и променят изоснови поп-музиката.

На 5 октомври 1962-а година Бийтълс издават своя първи сингъл – “Love Me Do”.

Песента няма нито някаква феноменална мелодия, нито удивителен и задълбочен текст. В общи линии слушаме как Пол Макартни призовава неназован лирически герой да го обича, докато слушаме симпатичната поредица фа-ми-ре на хармоника. Красотата в тази простота и веселата меланхолия обаче завладяват света. Love Me Do дава началото на една коренна промяна в писането на музика, в слушането, дори в танцуването.

Практически дава началото и на онези Бийтълс, които пръскат шарената си любов върху целия сив свят, който тества бомби и ги показва по черно-бели телевизионни кадри; онези Бийтълс, които променят Америка и вместо постоянната омраза и страх им казват „Давайте, обичайте се“; онези Бийтълс, които вероятно помагат за свалянето на Желязната завеса.

“Love Me Do” със сигурност не е от най-известните песни на Бийтълс. Повечето хора се сещат за “Come Together”, “Let It Be” или “Yesterday”. Но ако смятате, че се интересувате от музика и по-важното, ако искате да кажете, че сте слушали „Бийтълс“ през живота си, чуйте “Love Me Do”. След това си пуснете и първата песен от първия им албум „Please Please Me“, излезнал няколко месеца по-късно, в началото на 1963-а – “I Saw Her Standing There”.

Това е истинският, „суровият“ Бийтълс, преди да бъде погълнат от собствения си поп, за да се разпадне по-малко от 10 години по-късно.

За автора

Вашият коментар