Дизи Гилеспи и бенд превземат столицата

Един от най-атрактивните американски джаз тромпетисти Дизи Гилеспи и неговата група Dizzy Gillespie Afro Cuban Experience ще изнесе концерт у нас. Събитието е насрочено за 15 февруари в танцувалната Зала 3 на НДК в София. Музикантите ще представят пред родните меломани музиката от афро-кубинския период на Дизи Гилеспи, допринесъл силно за развитието на латино джаза в Америка. Събитието е представено у нас от организаторите на летния A to JazZ Festival.

Бендът Dizzy Gillespie Afro Cuban Experience е ръководен от дългогодишния приятел на Дизи и негов басист Джон Лий и е със специалното участие на кубинския перкусионист Мачито-младши. Те ще свирят емблематични пиеси като Manteca, Tin Tin Deo и A Night in Tunisia, потапяйки ни в очарованието на невероятното творчество на Дизи Гилезпи.

Дизи Гилеспи и Чано Позо се запознават през далечната 1947 г. Двамата стават изключителни  приятели като заедно създават афро-кубинския джаз, който е много успешен, благодарение на уникалните си ритми. Майсторството на Дизи Гилеспи се отличава във всеки изсвирен тон от неговия пословичен, изкривен нагоре, тромпет. Групата Afro Cubans на кубинския перкусионист Мачито (формирана през 1940 г.) има огромно влияние върху Гилеспи. Той  е толкова влюбен в бандата, че през 1975 г. кани сина на Мачито – Марио Грило  да се присъедини към групата му за записите на един от най-ярките джаз албуми– Afro-Cuban Jazz Moods. Така, почти 40 години по-късно, Мачито-младши се присъединява към проекта Dizzy Gillespie Afro Cuban Experience под ръководството на Джон Лий – дългогодишния басист на Дизи и лидер на легендарния Dizzy Gillespie™ Big Band.

Билети за концерта на Dizzy Gillespie Afro Cuban Experience в София се продават на касите на НДК и в мрежата на Eventim.

 

dizzy

 

 

 

 

 

За автора

Вашият коментар