Над 300 мъже скочиха в ледените води в Калoфер (снимки)

Над 300 мъже от Калофер и цялата страна се хванаха на прочутото мъжко хоро, което по стара, 200-годишна традиция се провежда всяка година на Богоявление в Калофер. Обичаят не се практикува в друг район на страната, в него участват само мъже и е отражение на библейската притча за покръстването на Исус Христос в река Йордан. Народното поверие гласи, че всеки, който се намокри в светените води на реката на този ден, ще бъде здрав през цялата година.

Хиляди калоферци и гости на града дойдоха в ранната богоявленска утрин, за да наблюдават уникалния за страната обичай. Пеейки патриотични песни под съпровод на тъпани и гайди,  мъжете, облечени в народни носии, играха половин час в ледените води на реката под Черковния мост, преди да бъде отслужен Богоявленския водосвет от местните свещеници. По традиция кръстът с разпятието бе предаден на свещениците от най-младия участник в хорото – 4-годишният Вальо Атанасов.
Снимки от хорото може да видите ТУК
mujkohoro_kalofer2012-6
Кметът на Калофер Румен Стоянов развя националното знаме и поведе смелчагите, написа сайта "Пловдивски новини". С бунтовни песни на уста  и под звуците на гайдата на 10 – годишния Данчо мъжете стигнаха до моста на река Тунджа и направиха няколко репетиции на сухо край реката. Точно в 8.00 часа най-смелите нагазиха в ледените води на Тунджа.
Областният управител на Пловдив Здравко Димитров с народна носия и българския трибагреник  също спази ритуала и влезе  заедно с калоферци в реката. Стоянов улови кръста и го връчи на най-малкия участник в мъжкото хоро – 4-годишният Вальо Анастасов. Въпреки че трепереше и беше мокро, детето пожела всички българи да са живи и здрави. “Вальо влиза за първи път във водата. Малък е, но държим да свикне с традициите, които са най-истински и най-български точно тук, в Калофер”, каза дядо му – 69-годишният Генчо Анастасов.
mujkohoro_kalofer2012-2
Областният управител на Пловдив Здравко Димитров също нагази със калоферовци в ледените води. Заедно с него беше и заместникът му д-р Христо Грудев, но в официален костюм.  Зико заяви, че посвещава своето включване в мъжкото хоро на всички пловдивчани. "Емоцията е силна, няколко години подред се каня да вляза в реката, тази обаче реших и го направих, сподели веднага след излизането си от водите на Тунджа областният управител. Изживяването е невероятно,студът не се усеща, но най-хубавото е,  че вече 200 съхраняваме тази традиция.
mujkohoro_kalofer2012-3
Нека това мъжко хоро се запази и през идните години, за да знаят младите традициите. За 5-6 година идвам в Калофер и бях винаги сам. Тази година много политици, явно изборите си казват думата. Пожелавам на всички българи да са живи и здрави", каза Здравко Димитров. Хиляди от цяла България се стекоха край реката в Калофер. “Пазим и съхраняваме този обичай от 200 години. Той никога не е прекъсван, желаещите да участват в мъжкото хоро всяка година се увеличават. Докато има такива хора, България ще пребъде”, каза кметът Румен Стоянов.
mujkohoro_kalofer2012-5
mujkohoro_kalofer2012-4
Снимки: Георги Линков (plovdivski novini), photo forum, блиц
 

 

Вашият коментар