Джаз е музика, която кара хората да се тресат, скачат и извиват

 „Джаз е музика, която кара хората да се тресат, скачат и извиват“, заявява американското списание „Literary Digest“ през 1917 година. Склонни сме да се съгласим до някъде с тях. Джазът е преди всичко градска музика. Ражда се от сблъсъка на американската, африканската и европейската музика и съществува повече от 100 години.

Това е музика, която е за ума и сърцето, а не за маса и танци. В този стил музика са влезли африкански елементи като повтаряне на основния мотив, използване на „повикване и отговор“. Определят джаза "като да готвиш, базирайки се на рецепти, но влагайки всеки път различни вариации и елементи." И са прави! Той се характеризира със свобода на изразяването и интерпретирането, като се набляга на импровизацията.

Думата „джаз“ е споменава за първи път на 6 март 1913 г. във вестник на Сан Франциско, в статия, която описва музиката като стил. В тези години тя се изписва по няколко различни начина: jaz, jas, jass, jasz или jascz. Понякога е наричана „думата на XX-и век“, защото произходът и етимологията ù не са установени, въпреки че има много  теории за това. Например: от френската jaser – бърборене, речитатив, от африканската jaiza – името на определен вид звучене на барабан, от арабската jazib – прелъстител, съблазнител… Сред основателите на джаз могат да се отбележат, тромпетистът и певец Луис Армстронг, тромпетистът Кинг Оливър, кларинетистът Джони Додс, пианистът Джели Рол Мортън.

Ах, този Джаз!

Вашият коментар