H2 + Cl2 = 2HCl

Както всички знаем всеизвестната Менделеева таблица, също като периодична система, е създадена през далечната 1869 г. от руският учен Дмитрий Менделеев. Тя представлява класификация на химическите елементи, като в началото е показвала зависимостта на различните свойства на елементите спрямо тяхното атомно тегло.

Да започнем с малко скучна информация, която няма как да избегнем. На 6 март 1869 г или иначе казано на днешната дата, е изнесен знаменитият доклад на Менделеев „Съотношение между свойствата на елементите и атомните им тегла“ по време на заседание на Руското химическо общество. Формулиран е един от фундаменталните природни закони — периодичния закон на химичните елементи. Но да не навлизаме в подробности. Ще се насоча към един интересен въпрос, който би заинтригувал дори и тези, които не обичат химия(като мен).

Какво ще стане, ако смесим всички елементи от Менделеевата таблица едновременно?

Това е един от онези въпроси, които обикновено задават децата и очакват отговор облещили своите големи очи. Всъщност този въпрос е и доста интересен. Вие знаете ли отговора?

Никой не е опитвал този експеримент, но можем да ви кажем какво ще се случи според професор Стантън, директор на Института по теоретична химия в Тексаския Университет: „Кислородът ще взаимодейства с лития или натрия и ще се възпламени, повишавайки температурата в контейнера до нива, при които адът ще се отвори. Въглеродът на прах също ще се възпламени. Има около 25 радиоактивни елементи, които ще превърнат това барбекю в много опасно начинание. Горящ плутоний е изключително опасно нещо – вдишването на радиоактивни елементи може да причини моментална смърт.“

„Когато нещата се поуталожат, резултатът ще бъде много скучен и разочароващ“, според Стантън. „Термодинамичните закони ще доведат до стабилни и често срещани елементи – въглероден диоксид, соли, а инертните газове няма да взаимодействат“.

Е… отговорът не беше чак толкова шокиращ колкото очаквах. Но пък и без това никога не съм харесвала химията.

Вашият коментар