Защо усещаме времето да се движи по-бързо като остаряваме

Колкото повече остаряваме, толкова по-бързо ни минава времето. Дан Ариели обяснява за Wall Street Journal, че с възрастта сме склонни да влизаме в една ежедневна рутина, което  създава усещането ни, че времето се движи по-бързо.

Ние възприемаме времето като купчина от спомени, така че колкото по-малко нови възприятия имаме, толкова по-малко вероятно е да попълним тези спомени с интересни неща.

Времето тече (или по-точно, ние имаме усещането, че то тече) по-бързо от преди. През първите няколко години от живата ни, всичко което чувстваме или правим е на практика „чисто ново“ и много от преживяванията ни са уникални, така че остават твърдо в спомените ни. Но с течение на годините ние се сблъскваме с все по-малко нови преживявания – защото вече сме преживели много, и защото се превръщаме в роби на ежедневието си.

Какво можем да направим по този въпрос? Може би имаме нужда да се създаде ново приложение, което да ни посочва неща, които не сме правили до сега. Приложение, което ще ни окуражи да изпитаме нови преживявания, или да ни препоръча ястия, които никога не сме опитвали, или места, на които никога не сме били. Такова приложение може да направи живота ни по-разнообразен, а подтиквайки ни да опитаме нови неща, да забавим хода на времето и направим себе си по-щастливи.

За автора

Вашият коментар