Френските актьори от Черната кутия: „Пловдивската публика е страхотна“ (СНИМКИ)

Фестивалът „Черната кутия” печели нови млади приятели за театъра и танца

Част от именитата френска театрална трупа "Les Gens Du Quai Company" направи първа визита във Френската гимназия в Пловдив. Това гостуване е продължение на дългогодишния проект на големия международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия” да изгражда нови публики в Пловдив и по специално сред учащите се.

Тази година акцентът се падна на Френска езикова гимназия, а случващото се е повече от успешно – вече десетки млади хора са спечелени за танцовото и театрално изкуство. „ Много будни деца, прекрасни учители, чудесно партньорство с ръководството на гимназия, което ще продължи и за напред!”,  сподели Слава Младенова, артистичен директор на фестивала.  

Гостите, които откриха фестивала за театър и съвременен танц "Черната кутия" – Силвия Ди Ренцо и Франсоа Лопез се срещнаха с ученици от 8-ми и 9-т и клас и бяха подложени на разстрел от въпроси

Усмихнатите артисти бяха приятно изненадани от българската публика и направиха директно сравнение със студените французи, които са доста по сдържани в реакциите си в театъра.

Силвия даде няколко уроци на учениците как се играе на сцена, без да има диалог между актьорите на сцената  и как се променят те през целия спектакъл. Тя се опитваше да мине през затворената врата на ученическата стая, като това определено смали дистанцията между французите и тийнейджърите, част от които са били специални гости на откриването на международния фестивал в неделя в Дома на културата.

Самата постановка "Чуждата жена и мъжът под кревата" е доста трудна и за възприемане и на доста високо ниво, добавиха още двамата артисти. С гъвкава реалност и гротескни метаморфозни движения, спектакъла е парадигма на обичайното в живота ни. Определено това, което изиграха те на сцената не бе готова смляна информация за нещата от живота, а точно обратното – след края на постановката се чувстваш изключително объркан, но и развълнуван от факта, че си преживял подобна нетипична история, коментираха учениците от Френската.

Те се вълнуваха още от сценичната треска преди и на сцената, като Франсоа добави, че е направо задължително всеки артист да притежава такова нервно състояние, за да може да се изгражда на сцената и да дава всичко от себе си, иначе няма да е същото.

Постановката е вдъхновение от водевила "Чуждата жена и мъжът под кревата" по едноименния разказ на Фьодор М. Достоевски, с него създадената от Ан и Франсоа Лопез и Софи Жерар танцова компания "Les Gens Du Quai" е спечелила куп награди.

В „Как едва не успях да не размажа съпруга си" участват: Хореограф: Ан Лопез, Музикално оформление: Франсоа Лопез, Актьорски състав: Силвия Ди Ренцо, Елоиз Дешемен, Алесандро Сабатини, Ан Лопез, Франсоа Лопез.

Тазгодишното издание на "Черната кутия" ще продължи до 6 юни 2015, като програмата включва 16 спектакъла театър, пърформанс, съвременен танц, концерти и творчески ателиета в изпълнение на творци от 9 държави. На сцените в града под тепетата ще гостуват артисти и трупи от САЩ, Израел, Франция, Белгия, Италия, Полша, Унгария, Австрия и България.

Вашият коментар