Jimmy’s band – групата, която доказва, че блусът не е мъртъв

Пловдивската банда ще представи втория си студиен албум „War of voices“ с концерт в „Конюшните“

Когато се спомене думата ъндърграунд, хората неволно се сещат за клубове и няма да сбъркат. Други автоматично си представят нещо сиромашко, оръфано, като кръпка. Но истината е, че в ъндърграунда се крият критерии за качество, често надминаващи тези, с които ни заливат от телевизията и радиото. В ъндърграунда няма комерсиалност, няма реклама, липсва маркетинг стратегия. Той е за останалите, които нямат нужда от фалшив блясък, от звезден прах в очите.

Днес ще ви запознаем с групата Jimmy’s band, която безспорно отговаря на представата за качествена и стойностна клубна музика, но с потенциала да се превърне в нещо много повече. Jimmy’s band съществува от 11 години. Основана е от китариста Румен Куртев – Jimmy и басиста Симеон Гърнев, като банда за курортни изпълнения – първо по морето, а после и през зимния сезон.

 „Искахме да разчупим статуквото на кръчмарските групи, затова свирихме кавъри на наши любими парчета. Най-вече стари песни от 60-те и 70-те в жанровете rock ‘n’ roll, блус и фънк. Но това е нож с две остриета – в един момент започва да пречи на музиката. Почваш да разбираш, че не може цял живот да изпълняваш чужд труд. Че хората са се наслушали на кавъри.“ , обяснява Румен.

Бандата се затвърдява, след като към нея се присъединява барабанистът Кристиан Желев. Тогава той е едва 20-годишен. Момчетата решават, че е време да приключат с морските или каквито и да е курортни участия и започват да мислят като творци. Творци, които искат не просто да копират, а да оставят нещо след себе си.

Записват първи студиен албум, кръстен „In the club”. Бързо забелязват, че въпреки ъндърграунд звученето си, хората харесват това, което са сътворили. Докосват се до истинското изкуство и удоволствието, което носи.

„Истината е, че съществува глад за авторска музика, за нови и различни неща. По стечение на обстоятелствата, ние имахме късмет да направим нещо „стойностно“.  Осъзнаваме, че музика ни не е хитова, не е за масово слушане, но пък и никога не сме се вземали на сериозно. Не искаме да прокрадваме някаква крайна философия в творчеството си, а по-скоро да предизвикваме добро настроение.“, споделя Крис.

Все по-често ги търсят за участия, извън зоната на трибютите. Започват да свирят авторската си музика по фестивали, името им да се откроява на музикалната сцена.

Работили са със Сашо Леков, Христо Минчев, Николай Карагеоргиев, Павел Дюлгерски, Владимир Христов, Венелин Георгиев, Ивайло Стайков – Топси, Божидар Тонев – Попа и други.

А тайната да се задържат повече от десетилетие? Любов, разбира се! Обичта между тримата, както и между всички музиканти, с които са били в колаборация.

Много хора казват, че за да имаш успешна банда, тя трябва да е изградена от добри музиканти. Не! За да имаш успешна банда, трябва да сте, преди всичко, приятели. Ние сме се разделяли, събирали, живеели сме заедно по курортите, замествали са ни и сме замествали. Познаваме по-голямата част от пловдивските изпълнители и се чувстваме като едно семейство.“, допълва Jimmy.

Музиката и лириките пишат заедно. Всеки допринася за изграждането и развитието на стила. Така се ражда и вторият албум „War of voices”. Той включва 13 парчета, две от които на български език.

За разлика от първия, „War of voices“ е много по-личен, по-мрачен и тежък. Лежи на реални случки и преживявания от миналото на Jimmy. Всяка песен е различна една от друга, обединени от общия риф и емоция, пресъздадена в текстовете. Неговият дебют ще се състои на 6-ти юли от 21:00 часа в „Конюшните на царя“. Специално за концерта, към Jimmy’s band ще се присъедини и китаристът Николай Карагеоргиев, добре познат на всички джазмени.  Почитателите на твърдия блус са добре дошли, а тези, които не са… може би е време да открият нещо ново – за себе си, за музиката, за живота, ако щеш…

Вашият коментар