Трета поредна година Hills of Rock мина… като по вода

Фестивалът Hills of Rock събра отново любителите на рок музиката в рамките на тридневно приключение 

Феновете на рок музиката за пореден път доказаха, че за истинския ценител няма пречки по пътя към хубавото звучене. В първия ден, от превърналия се в ежегоден фестивал под пловдивските тепета – Hills of Rock, метеорологичните условия дадоха широко поле за изява на волята на хиляди фенове, дошли да слушат своите банди-фаворити. Още с отварянето на централния вход в петък (28-ми юни) сякаш и небето се отвори с невиждан порой, който превърна фестивалната площ в кална площадка. Локви, коловози, буквално цели реки кръстосваха пределите на събитието. 

Това обаче не сломи духа на рокаджиите. Дори обратно. Редица обърнаха „дефекта“ в ефект и искрено се забавляваха, тичайки през водата. За отрицателно време подгизналите поляни на Hills of Rock, в близост до Гребния канал, станаха детска площадка. На няколко места дори се забелязваха хартиени корабчета, изработени от фестивалните флаери за програмата, пуснати да плават из малките езерца, следствие бурята. 

Не само публиката обаче се представи достойно, въпреки лошото време. Всички банди пяха и свириха с двойно по-голям хъс, при вида на самоотвержените си слушатели от България и чужбина.

В традиционния за фестивала дух, разнообразието беше основният търсен елемент. Трета година, три сцени, три дни. Но да оставим нумерологията настрана. Тъй наречената Music Jam сцена представи не толкова популярни имена, но със сигурност в продължение на целия фестивал, всеки, който е имал досег с нея, откри нова група, която го грабна от първия миг на живото си изпълнение. А какво по-хубаво от това, за няколко дни да слушаш любимите си изпълнители и да откриеш нови такива. Част от имената, които взеха участие, бяха: 40 Days Later, SEVI, Enemy Inside, G Point, Dreamshade, Voice Of Ruin, Nemesis и много други. 

В един по-отдалечен кът на фестивала прожекторите осветяваха друга една сцена – На Тъмно, която побра на подиума си българското музикално присъствие. Родните любимци Krekhaus, Ostava, Obraten Efeсt, Innerglow, Ivory Twilight, Affection накараха публиката да приглася с пълно гърло на всичките им парчета. 

И така след бирата, песните, калните емоции, много смях, забава, дъждобраните станаха излишни, защото невероятната атмосфера през деня постепенно започна да отстъпва на зашеметяващия кулминационен момент. Със залеза светлините на главната сцена откроиха световноизвестни силуети. А ето и разбор по дати.

28.06Disturbed! Ако ви кажа, че големи мъже в кожени дрехи и шипове плакаха като бебета, ще ми повярвате ли? Колкото и невъзможно да звучи – това е факт! След прочувстваната реч на Дейвид Дреймън за проблемите с алкохола, наркотиците и депресиите, зоната на Hills of Rock се превърна в звездно небе. Всеки присъстващ запали светлината на телефона си или запалка в памет на имената от музиката и всяка една друга душа, станали жертва на коварните зависимости. Няколко песни отново събудиха страстите. А в момента, в който зазвуча легендарният кавър на The Sound of Silence, цялата публика притихна почти в благоговение. След звуците на роял и цигулка, зашеметяващият финал с Down with the Sickness изстреля настроението в стратосферата.

29.06Whitesnake! Считам, че само споменаването на това име е достатъчно само по себе си. Дейвид Ковърдейл на българска земя, на пловдивска сцена. Голяма част от нас дори не са смели да си мечтаят за подобно събитие. Но то не просто се случи, а буквално взриви сцената на фестивала. Whitesnake ни попитаха „Това ли е любовта“, а после „поехме по единствения път, който знаем“, за да разберем, че „няма любов в сърцето на града“, но това разбира се са само заглавия от песни. В сърцето на Пловдив има много любов към тази невероятна банда. С българския флаг в ръка, на фона на пищна заря вокалът заяви:

„Искрена благодарност за голямото ви гостоприемство. Бъдете здрави, бъдете щастливи, всички вие сте мои приятели!“

30.06Garbage! Ако имаше спортна категория „тичане към сцена“, то феновете на американската банда щяха да са златни медалисти. Часове преди отварянето на фестивалните врати, почитатели се редяха на опашки. Всеки тръпнеше в очакване, адреналинът растеше с всеки миг. И пощадена от метеорологичните условия, в точния час, публиката бе поразена от рок звученето на Garbage, които със своя ексцентризъм нажежиха летния въздух до червено. 

И така ден по-късно всички още преживяват случилото се събитие. Това е от онези емоции, за които съзнанието се нуждае от пробиотик, за да смели добре. След ескалиращия с всяко следващо издание лайн ъп, питаме се – Кого ще поканят организаторите през 2020?!

Е, до тогава единствено може да си кажем „Наздраве!“ с халба студена бира, да си пуснем някое любимо парче и да се надяваме съвсем скоро да го слушаме на живо на тази сцена!

СНИМКИ на HILLS OF ROCK от 2018-та година може да видите ТУК и ТУК

СНИМКИ от фестивала през 2017-та година може да видите ТУК

Снимки: Румен Куртев, plovdivtime.bg и Hills of rock

Вашият коментар