Крищина Бранко с вдъхновяващ концерт на Античния

Седемнадесет години на сцената, 13 албума и множество вдъхновени концерти по целия свят – този богат артистичен път Крищина Бранко запечатва в ретроспективната програма "Idealist", която ще представи в Пловдив на 17 септември.

Подобно на своята сънародничка Мафалда Арно, Крищина Бранко търси други нюанси на фадото, вън от неговата носталгична същност. "Винаги съм ги търсила, в продължение на седемнадесет години и тринадесет диска. Не е необходимо фадото да е тъжно, важно е има силно послание, което да стига до хората. Когато е по-весело, дори е малко по-витално и привлекателно, по-богато. Фадото има много силна мистична страна, защото това е музика, която говори за нас и ние не винаги сме весели, имаме и тъмна страна. Фадото е разказ за всекидневието и различните настроения и състояния, през които ние преминаваме. "

Поетична душа и журналист по образование, Крищина Бранко обръща специално внимание на лириката, думите имат особено силно значение и въздействие за нея и затова тя избира и пее поетични творби на Камойнш, Песоа, Давид Мурао Ферейра, Жозе Афонсо, Пол Елюар, Лео Фере и Алфонсина Сторни – това е нейният начин да почувства фадото. Певицата винаги е бил вдъхновявана за героите на своите песни от хората, “които могат да се  видят всеки ден на улицата", това не са хора, които познавате или сте чели за тях в пресата. "Това е, което аз виждам често. За мен специално не говори нито една песен, но аз мисля, че съм по малко във всичко. Научих се  вече как да приемам тази чужда болка и радост и да я предам като чувство на публиката. Когато пишеш нещо, винаги малка част от теб остава в думите и текстове." 

Концертът на Крищина Бранко ще бъде на 17 септември в Античния театър в Пловдив от 20:30 ч. Билети за концерта може да намерите в магазин "Мюзик център", на касата пред Общината в Пловдив и в мрежата на Тикетплюс

Концертът на Крищина Бранко се организира от Джаз Плюс с любезната подкрепа на Института Камойнш и на Посолството на Португалия и в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019.

За автора

Вашият коментар