Сърцето на Пловдив бие с по-различен такт

Всички виждат промяната. Пловдив става все по-хубав и все по-хубав. Ти го виждаш и знаеш, въпреки че за мнозина промените са нещо страшно. А всъщност градът става отворен за всички.

Когато си в Пловдив, усещаш дух, който е нетипичен за другите градове в България. Тук нещата седят иначе. Хората са отворили очите си и търсят красивото. Ако не го намират, създават го. Майсторят. Предават смесицата от етноси, религии, разбирания в творчеството си.

Сърцето на Пловдив бие с по-различен такт. По-бавен. Тупти в Капана. Десетте новооткрити обекта тук забавят ритъма на забързания пловдивчанин, на олисания чужденец. Дали ще си вземат сувенир от YOU ARE IN PLOVEDIV, или ще се бият с чудовища в What a Monstar? А доскоро сградите на тези локации пустееха и бяха заринати в боклуци.

Нещата в Пловдив се случват айляшки. За къде да бързаш толкова в крайна сметка? Отскачаш до Четвъртък пазара, смесваш се с различни хора. И си спомняш, че и през 90-те всички идваха тук за съботно-неделното пазаруване.

Друго си е да седнеш в сгушеното в Стария град кафене Marocco, да почетеш книга и да побъбриш с хората наоколо сред причудливи скулптури.  Или пък да обсъдиш арт събитията в града в artnewscafe – най-култовото място в последните години… на чието място някога имаше грозна железария. Отиваш в Апартамент 101 и се разбиваш с твоите си хора, заобиколен от изкуство, от музика, от смях.

Сядаш в градската градина, разтваряш в-к Марица и следиш минувачите. А как изглеждаше доскоро само – разбити улици, неподдържани градинки, олющени катерушки. Градът се развива за по-добро. Можеш да го видиш сам – качи се на Бунарджика. Завърти се под Альоша с приятели. Градът, развиващият се град, любимите ни места в него – близкият обновен Дом на културата и далечната Гребна база – можеш да видиш отвисоко. И си казваш „Какво разнообразие!“

Дори всичко да изглежда по-бавно, енергията струи смело. Вълнуваш се, участваш активно, хвалиш всяко едно от тези места. Пловдивчани си обичат градска среда. С ледена бира в ръка глъчта облива нощните ни мигове. И заедно градим по-хубав град, по-жив, по-чист, по-творчески. Именно затова Heineken отдава заслуженото на всеки, който гради новия Пловдив. Открий, снимай, споделяй любимите си места в града ни. Не забравяй да слагаш  #openplovdiv във Facebook, Instagram и Twitter си.

Източник :Plovеdiv.com

 

За автора

Вашият коментар