Поетичната рок група „ЛаТекст” издаде първи диск

„ЛаТекст” съществуват от 2 години като група, която съчетава поезията с рока. В нея творят Петър Чухов (поезия, вокал, китара), Елена Пенева (вокал, клавир, текст), Иван С. Вълев (бас, вокал) и Гриша Маникатов (барабани). Само за две години те участваха в редица фестивали – „Улица Отец Паисий”, „София:Поетики", „София диша" и други.

Дискът „Само“ съдържа 7 парчета, сред които „Париж", „Любовна херостратегия" и Shoot Me Again, което спечели наградата на слушателите в конкурса „Златна пролет" 2014 на БНР.

Един от основателите на групата е Петър Чухов. Роден през 1961 г. в София. Автор е на 9 книги с поезия и миниатюри, роман и книга за деца. Участник в много антологии в България и в чужбина. Превеждан е на 17 езика. Пише хайку и свързаните с него форми на английски и е публикувал в различни издания в САЩ, Англия, Канада, Япония и др. Свирил е в много рок-групи, съосновател на етнорок-група “Гологан“ и „Пар Авион”, в която комбинират стиловете рок, блус и алтернативен рок с елементи от реге, самба и на моменти български фолклор. С Чухов си говорим за музика, хайку и Пловдив.

Как ти се струва атмосферата в Пловдив? 

Усещам го по-аристократичен, по-естетски, по-спокоен. За аристократите е характерно спокойствието. Бърза парвенюто, защото има да наваксва. Това ми е усещането тук. В София има една парвенюшка забързаност, която в Пловдив не усещам.

Имаш ли си любимо място?

Няма как да не мина по пешеходната зона. Повече ми харесва от софийската, на ремонтирания бул. „Витоша”. Обичам на Рахат тепе да седна да изпия една-две бири, оглеждайки покривите отгоре. Античния театър, също. Обичам да гледам от високо. Нямам предвид като самодоволство, а чисто физически. Ако има високо място, искам да се кача там. Във всеки град, в който ходя, търся най-високото място.

„ЛаТекст” вече е на 2 години. Как дойде идеята за комбиниране на поезия и рок?

Това е нещо, което от много години исках да направя. Моя стара мечта е да комбинирам музиката и поезията, но органично, не просто едното да е фон на другото. Басиста, с когото свирехме (и свирим) в „Гологан” – Иван С. Вълев – ми подхвърли идеята преди малко повече от две години. Веднъж ми каза: „Защо не вземем да правим нещо с твоите стихотворения?“. Така започнахме. Първоначално съвсем експериментално. А рожденият ден на „ЛаТекст” е на 29.02 – първото ни участие пред публика. Но когато годината не е високосна, сами си избираме кога да го празнуваме. Тази година това се случи на 14 май. Тогава се появи и първият диск на групата със 7 парчета.

Как се приема това съчетание – поезия и рок – от публиките?  

На литературни събития  се приема с възторг. Все пак рокът има енергия, която не може да бъде извлечена от поезията. Поезията е много по-силна може би, когато се възприема интимно.

Остава ли ти време да пишеш сега? Музиката и поезията вървят ли си хармонично заедно?

Музиката е по-обсебваща. Тя, може би като по-първична сила, надделява в повечето случаи. Когато хвана китарата или като започна да мисля за музика, това буквално анихилира всички останали мисли и усещания. Трябва да се изморя от музика, за да имам време за поезия. Поезията е нещо много по-въздушно. Чрез нея истински се зареждаш. Докато музиката бих я сравнил с почти физическо напрежение. За мен е така. Поне рок музиката.

Кое е твоето най-поетично време?

Писането на поезия не е нещо, което човек може лесно да предизвиква съзнателно, макар че в много случаи и аз съм се опитвал. Но за мен като че ли най-поетичното време е сутрин, когато съм в полусън, полека се събуждам и тогава ми хрумват интересни идеи. В момента, в който рискувам да ги забравя, скачам и ги записвам. Освен в леглото, другото ми „работно място” са масите по кръчми. Не че съм някакъв бохем, но там, ако не цяло стихотворение, може поне да се роди добра идея.

Петър Чухов е един от най-награждаваните български хайку автори. През 2008-ма година печели 61-ия конкурс на музея „Башо” в Япония, в който участват поети от цял свят, а в журито му е един от най-изявените майстори на хайку в Япония.

Първата група,  в която свири е „Субдибула”. След това известно време е със Станислав Сланев-Стенли, с когото издава и албум, после с Кембъла и „Тутакси”. През 2004 г. заедно с поета и музикант Иван Христов (кавал, вокал) създават етно-рок групата „Гологан”. По-късно към тях се присъединява Анджела Родел (вокал, тамбура), докторант по етномузикология в Калифорнийския щатски университет (UCLA) в Лос Анджелис (САЩ), и още един поет и музикант – Емануил А. Видински (ударни).  След изявата им на фестивала „Улица Отец Паисий” в Пловдив през май 2012 г. групата прекратява съществуването си за почти две години. В началото на 2014 г. четирима от членовете решават да се съберат отново. През март записват нова песен – „Жадни коне“. Скоро „Гологан” ще продължат работата си в студиото по записите на нови парчета, а към края на годината очакваме концерта за десетгодишния юбилей на групата. Може да ги чуете на фестивала София: Поетики на 14 юни.  След това ще се включват в турне на БНР по случай 80-годишнината на радиото.

С група „ЛаТекст” пък предстои да заснемат клип на парчето Shoot Me Again, което тази година спечели наградата на слушателите в конкурса „Златна пролет" 2014 на БНР.

„Пар Авион” е най-новият музикален проект, който Чухов създава заедно с колегата си поет и музикант Емануил А. Видински, с когото са стари приятели и вече са се срещали творчески в „Гологан”.  Правят основно свои парчета. Тепърва и там предстоят изненади.

Аз леко се обърках от целия този творчески хаос, но Чухов  разясни: ”Тъй като и трите групи са доста различни стилово, както и по отношение на участието ми в тях, е много интересно да преминавам от една към друга. В „ЛаТекст” съм по-пестелив откъм свирене, повече говоря, рецитирам стиховете си. В „Гологан” свиря повечко, но също без разточителство. А в „Пар Авион” съм доста по-разточителен. Там стилът е такъв, със сола в почти всяко парче.”

И за да не сме голословни, ето тук може да чуете „Париж“ на „ЛаТекст”:

Поетът и музикант ще бъде в Пловдив на 17 юни. Тогава в рамките на „Пловдив чете“ в Балабановата къща от 18 часа ще се състои поетичен трубадурски двубой между Катя Стоилова и Катя Белчева. Автор и водещ на двубоя ще е Петър Чухов.

За автора

Вашият коментар