Приижда световен джаз с балкански корени

Интересно е заглавието на проекта, който ще представят в Световния ден на музиката – 1-ви октомври група музиканти, начело с гениалния български музикант Теодосий Спасов. Тези, които следят изявите му отблизо, знаят за неговата идея да събире музиканти от различни жанрове.
Теодосиий постига това с проекта си "Хемус колектив", в който освен българинът почитателите на класната музика ще могат да видят музиканти от световна величина като пианистът Боян Z (Сърбия), обявен за "най-добър джаз музикант на Европа" (2005), както и за „най-добър джаз музикант на Франция" (2012), басистът Мартин Джаконовски (Македония), чиято музикална биография включва участие в над 80 албума и изяви с едни от най-големите имена на съвременната музика, както и барабанистът Костас Анастасиадис (Гърция), чийто революционнен метод в свиренето на ударни инструменти става причина Музикалният институт в Холивуд да учреди специална музикална награда на негово име!
Общо идеята за сформирането на групата "Хемус колектив" е да се съберат музиканти с балкански произход, които отдавна са прехвърлили границите на родината си и са познати на световната музикална аудитория. Техните музикални умения да бъдат универсални, свободно и с вкус да сместват стилове от световната музикална култура.
Освен това, според Теодосий Спасов, изключително важно условие е музикантите да обичат и свирят както джазова музика, така и балканска музика. Това дава културна уникалност на проекта и провокира следващите поколения млади музиканти да следват този път на световна музикална интеграция, запазвайки оригиналната гледна точка на своя произход, смята още музикантът.
 

За автора

Вашият коментар