Село Гела отново приютява гайдари

Станал вече като емблема на селото, националния гайдарски събор приютява стотици музиканти и любители, всяка година. Родопите са изградили слава из целия свят като уникален център на гайдарите и музиката на гайда, а в село Гела всички те могат да се докажат и да покажат майсторството си пред дошлите да се наслади на магичния звук. Тази година датите са 3 и 4 август, а мястото е добре познатата поляна до параклис Св. Илия.

Село Гела се намира в подножието на най-величествените върхове в Родопите – връх Голям Перелик, връх Орфей и връх Турлата, на 18 километра от Пампорово и на 30 километра от Смолян.

Легендите разказват, че селото е родния край на великия Орфей.

Селото се смята за една от люлките на Европейската цивилизация, а в древността е било населявано само с  най-богатите членове на тракийското племе Беси.

Историята на Гела датира от преди 3300 години, а в близост до селото могат да се видят останки от тракийски и римски крепости и пътища, които свързвали Егейските градове с Горнотракийската низина.

По време на османското владичество, населението не е било принудено да смени религията си и поради това жителите на селото се гордеят с ортодоксални църкви и четири параклиса.

За други музикални фестивали и концерти вижте в сайта за нощен живот на Пловдив!

 

За автора

Вашият коментар