Почти милион паунда за ръкопис на Бекет

Ръкопис на първия роман на Самюел Бекет "Мърфи" беше продаден на търг на аукционна къща "Сотбис" за 962 500 паунда. Университетът в Рединг, който купил творбата, за да увеличи колекцията си от над 500 ръкописа и чернови, съобщи, че е щастлив от новата придобивка.

Покупката ще бъде финансирана чрез продажбата на други творби, притежавани от университета. Проф. Джеймс Ноулсън, който наддавал за ръкописа от името на университета, го определя като "черешката на тортата" за колекцията. "Това наистина беше единственият предмет, в частни ръце повече от 50 години, който искахме най-много да притежаваме", казва той.

Шестте училищни тетрадки, с рисунки и пасажи от класическия текст, са първите чернови от първата голяма творба на Бекет. Ръкописът, който първоначално бил озаглавен Саша Мърфи, съдържал поправки, рисунки и скици на Чарли Чаплин и на писателя Джеймс Джойс. Според специалиста по ръкописи на Сотбис д-р Габриел Хийтън, тетрадките осигуряват "уникално проникване" в ума на Бекет. "Преброихме осем различни версии на първото изречение", отбелязва Хийтън. Миналата година първото издание на "Мърфи" беше продадено на търг за 12 хил. паунда, припомнят от BBC.

samuel_becket_450

 

 

За автора

Вашият коментар