Съвремие и вечност на една сцена или Devin Townsend и Marillion на Античния

За пореден път Пловдив срещна настоящето с вековното

Сцената на Античния театър в града под тепетата отново се изпълни със зрители, но не за да наблюдават древногръцки трагедии, а за да се насладят на музиката на две епични групи

В петъчния ден старт даде конференция в залата на Община Пловдив. Там се проведе среща между медии и великият изпълнител Devin Townsend. Певецът, китарист, автор на песни и продуцент изслуша и отговори на всички въпроси с внимание и интерес, прибавяйки щипка от всеизвестния си хумор. Изключително земното му поведение изуми приятно присъстващите. Девин засвидетелства уважението си към феновете още преди дори да бе стъпил на сцена. Голяма част от интервюиращите тръпнеха в очакване за така желан автограф и снимка, защото самите те също се възхищаваха на творчеството му.

А световноизвестния певец радушно и с усмивка приветства всяка светкавица и молба за подпис. И така денят продължи в оживление до самия ЧАС на начало на дългоочаквания концерт. Любителски тениски с Devin Townsend Project се мяркаха измежду тълпата хора из града и всички те водеха към едно и също място – Античния театър, а там върволици от още фенове, не само български, а и чуждестранни, се рояха на двата входа на зданието. И от тук нататък като на всеки концерт.

Въодушевление, трепетно очакване, приглушена светлина, сцената в очакване на заветния миг, аплодисменти и експлозия от прожектори.Но това не е от онези стандартни концерти като по учебник. За феновете на Девин е повече от ясно, че той е всичко друго, но не и предвидим. На хилядолетната сцена освен традиционните атрибути на рок група – китари, барабани и пр. бе разположен симфоничния оркестър на Пловдивската опера, което озадачи и впечатли всички присъстващи. Ще си кажете „Как пасва на рок концерт цигулка?“, на този въпрос отговор даде именно това представление.

Поредното доказателство на феновете за всеобхватния разкрепостен поглед на Девин над нещата и способността му да съчетава привидно несъчетаемото. Вихърът на музиката вплете в едно хомогенно цяло електрически китари, синтезатори, барабани, цигулка, роял, контрабас, гонг, виолончело и предостави на публиката уникално преживяване. Да, правили са го и други, но проектът на Таунсенд, въпреки че се ражда от същата идея, е уникален по рода си. Груповото едночасово изпълнение приключи с апела на певеца към публиката да аплодират не само него,а прекрасния оркестър, способствал  осъществяването на идеята.Всичко това под светлината на пищна заря.

Последва половинчасова почивка за приготовление на сцената за втората част от шоуто. През нея певецът се здрависваше с публиката, снимаше се и се закачаше шеговито с нея. Втората част продължи с участието на едно от основните имена в създаването на един от първите албуми на Девин. Така до 11 часа, когато с бурни аплодисменти Таунсенд напускайки сцената, обеща „Скоро пак ще се видим“. Изпълнителят сподели с въодушевление, че това е едно от най-прекрасните места, на които е свирил и няма търпение да се завърне.

Неделния ден ни изненада, освен с учудващо топлото за септември време и с грандиозния концерт на групата Marillion

Отново духовита конференция загря обстановката напълно и държа всички в очакване до  участието, стартирало в 20ч. Бандата представи едни от най-вдъхновяващите си песни. Трогна и зарадва публиката, очаквала изпълнението им на родна земя с години. Възрастовата група варираше – щастливо доказателство, че и у младите гори пламъка на рок музиката. Още в началото вокалистът шеговито заяви своето неудобство, че не владее езика на държавата, на чиято сцена поставя своя концерт, но ще опита да изрази на английски щастието си да е на това място, с тези хора и да пее за тях. Именно този фронтмен се счита за основополагащ в развитието на втория творчески етап на групата. Стийв Хогарт поема тежката задача да замести предишния вокал Дерек Фиш, който е с Марилиън от създаването на групата през 1979 година.

За всички е ясно, че фенове трудно се печелят, особено след подобни драстични промени. Но любовта и почитта на фен базата към настоящия състав, засвидетелства неоспоримите качества на Стийв. Но изненадите от Marillion не спират до тук. Известно е, че тръгнала на турне една група определя свой сетлист, който изпълнява почти непроменено до края на турнето. При Марилиън това не важи като схема. За тях разнообразието сякаш стои на първо място и във всяка държава последователността и подбора на песните, които изпълняват, са различни.

Началните думи на вокала „И преди 2000 години тук са се събирали хора, точно както ние днес, но те навярно не са слушали рок!“ стартираха концерта, който именно в духа на рок музиката продължи до поредната изумителна заря, бурни аплодисменти и публика станала на крака от вълнение. 

В началото на тази седмица пловдивчани не са начумерени от поредния понеделник, а щастливи, защото бяха докоснати до две световноизвестни групи с невероятен положителен заряд.

Още от музикалния живот под тепетата може да усетите ТУК

Снимки – авторът

Вашият коментар