За мелодията на виолончелото и креативността на българския талант с Весислава Тодорова

Пловдивчанката се връща в града на тепетата специално, за да запише видеото към първата си авторска песен

Обичаме да говорим за млади, талантливи българи. Обичаме да показваме успехите и постиженията им, за да покажем, че малката ни страна има с какво да се гордее. Обичаме да проследяваме приказните им истории, изпълнени с препятствия, трудни решения, неочаквани приключения, които рано или късно ги отвеждат до правилното място. А понякога правилното място е извън границата на Родината. Светът е толкова космополитен, че позволява на все повече хора да открият тайните му и да ги приобщят към себе си.

Днес ще Ви запознаем с Весислава Тодорова, която е една изключителна млада жена, надарена с многоспектърен дух и талант, който се е докосвал до множество краища на Земята. Веси е от Пловдив и още от дете е поела в прегръдките си виолончелото. Приела го е като част от себе си, усвоила го е, без да подозира, че именно то някой ден ще я отведе на всевъзможни причудливи дестинации, по които много от нас само въздишат.

Веси се е развивала главно в Ориента, където работи с приятелката си от детството Таня Тингарова, за която Ви разказахме наскоро. Но, докато Таня се прибира у дома, то Веси има друга идея, която ръководи с професионален нюх. Тя става YouTube creator, като така не само скъсява, а направо съкращава виртуалната граница между различните нации и предоставя един леснодостъпен начин на всеки да слуша класическа музика в модерен аранжимент. Прави главно кавъри на вече познати произведения, а буквално преди дни излезе и първата ѝ авторска творба “Black magic”.

Media Café е първата медия, с която Весислава реши да сподели историята си, а ние Ви я представяме такава, каквато е – с нотка на романтика, аромат на арабски пясък и мелодията на струните.

– Здравей, Веси. Разкажи на читателите ни как започна да се занимаваш с музика и защо избра точно класически инструмент?

Здрасти Поли! Благодаря ти за поканата и благодаря на твоите читатели за отделеното време! За тези от вас, които не са чували за мен, казвам се Весислава. Свиря на виолончело и създавам музикални видеа за най-голямата онлайн платформа към момента YouTube.

С музика започнах да се занимавам от много малка. Бях около седемгодишна, когато майка ми ме заведе на първия ми урок по музика. Тя беше човекът, който ме подтикна да преследвам музикалните си заложби и също така тя беше тази, която избра виолончелото като инструмент за мен. Аз бях прекалено малка да взимам подобни решения тогава, но с времето осъзнах, че тя е направила правилния избор. Родителите ми бяха незаменима подкрепа през всичките тези години. Те не ми позволиха да се откажа, дори и в най-трудните моменти. Бяха винаги зад мен, за да ме подтикват и подкрепят. 

– Още от началото ли осъзна, че челото може да разбие стереотипите на класиката или го откри в по-късен етап?

В началото нямах идея къде се намирам… всъщност задраскай това – през по-голямата част от кариерата си нямах идея къде се намирам и какъв е правилният път. Смятам, че това е нормално за всеки млад човек, в който и бизнес да бъде. Трудно е да намериш собствения си път в този живот. 

Музикалното училище и Академията ми дадоха нужните умения да бъда инструменталист. Интернет ми даде вдъхновението да експериментирам с различни стилове. Музиката на “Lindsey Stirling” и “The Piano Guys” беше от първите, които открехнаха тази възможност пред мен. Експериментите продължават до ден днешен. С всеки нов проект намирам по нещо ново, което не съм предполагала, че може да се изпълнява на класически инструмент.

– Как се случи така, че напусна Пловдив и започна да се развиваш в чужбина?

След завършването на Магистърската си степен в София, както повечето млади хора, и аз търсех начини да работя и да се издържам сама. От познати и приятели разбрах, че бих могла да замина на кратки договори в различни страни, работейки като музикант по различни ивенти, сватби и хотели.

Първата оферта, която приех извън Европа, беше за шестмесечен договор в Индия. Там свирех основно по сватби.. Индийците знаят как да празнуват! Вторият договор беше за Дубай, където свирех всяка вечер в италиански ресторант. Скоро след това обаче получих невероятно предложение да се преместя в така нареченият “Емирейтс Палас” в Абу Даби. Това е първият палат на Емирът на Абу Даби, който решава да го превърне в хотел със цел да има достъп за туристи, които могат да се насладят на Арабския Версай и ако имат финансовата възможност дори да отседнат там.

Беше незабравимо преживяване да работя 3 години в този невероятен Палан, направен от злато и разкош. Имах възможността да се запозная с много от кралските особи, които идваха да пият следобедното си кафе там.

Най-вълнуващо обаче беше да изпълнявам на такава сцена песента “Назад, назад моме Калино” и други подобни и да получавам позитивни отзиви от чужденци за българската народна музика.

След 3 години на тази сцена обаче усетих, че кариерата ми се развива по нов път и трябваше да напусна тази позиция. Започнах ново начало като Ютубър и създател на музикални видеа онлайн. В свободното си време ходя по частни участия , но основната ми цел е да популяризирам музиката си онлайн. В последните 2 години се занимавам с това и успях да събера над 7 милиона гледания и много незабравими емоции. Фенове основно от страни, които никога не съм посещавала, като Бразилия, Съединените Щати и Мексико. 

В последните няколко месеца се насочих към оригинална музика, която вече може да се намери онлайн по всички платформи. Пишейки собствената си музика и изразявайки себе си в нея е ново и интересно начинание, което с голямо удоволствие откривам, че се хареса на моите слушатели! Всички от тях имат голям интерес , когато им разказвам за моята родна държава и за традициите в нея.

– Пред какви пречки и страхове се изправя една млада българка в световен мащаб, за да постигне мечтите си? 

Не мога да кажа, че препятствията в чужбина са по-големи или по-малки от тези в България. Единствената разлика е, че трябва да се справяш с тях на чужд език. Живеем в интерактивен свят и разстоянието между културите става все по-малко и по-малко. Проблемите, които един млад човек би открил в родната си държава не биха били по-малки от тези в чужбина. 

– Както казахме, пътят ти те отвежда до Абу Даби. Разкажи ни малко повече за този магически ориенталски свят и твоето място в него.

Моят път ме е водил в много различни държави. Една от тях е Арабските Емирства. Ако трябва да бъдем честни, невероятно е как за по-малко от 100 години хората управляващи тази държава са успели да създадат един истински оазис от пустинята. Ресурси не се пестят в създаването на един луксозен съвременен хъб в региона. Местните хора почитат арабското изкуство и музика, но също така са отворени към това, идващо от Европа. Не вярвам , че страните от Арабския полуостров ще са последната моя дестинация, но те винаги ще имат специално място в моите спомени.

 – Ти си YouTube creator. Обясни ни какво по-точно означава това.

YouTube е най-голямата платформа за споделяне на видеа онлайн. Може да си представим, че YouTube е една телевизия с милиони нови предавания, качвани всеки ден, на най-различни езици и обхващащи най-различни теми. Разнообразието е необятно. В тази платформа можем да открием новини от цял свят, образователни видеа на почти всяка тема, която може да си представите, развлекателни шоу програми и много много други. Всеки човек може да създаде свой YouTube канал. Той става продуцент на собствените си видеа и започва да търси аудитория. Тази последна стъпка е най-трудната. 

Аз имам YouTube канал, в който създавам инструментална музика и музикални видеа. Взимам популярни парчета от известни автори и ги аранжирам за виолончело. Хубавото при инструменталната музика е, че няма език, който да разделя теб от твоя слушател. Ако музиката е създадена достатъчно експресивно, то тогава тя би била лесно възприета.

Най-вълнуващият проект, с който съм се занимавала до сега в кариерата си е създаването на авторска музика. Партнирам си с колеги в музикалната и видеографската сфера от България и създаваме невероятна музика заедно. В България имаме много невероятни артисти и това се забелязва и оценява в световен мащаб. Трябва да се гордеем с нашата нация и да пазим тази гордост, защото тя ще ни води напред към по-добро бъдеще. 

– Защо реши да правиш кавъри на популярна музика?

В началото на кариерата си нямах достатъчно опит, за да създавам оригинална музика. Следователно единственото нещо, което можех на този етап беше да взема готова музика и да се опитам да я аранжирам за собствения си инструмент и може би да създам някоя друга импровизация върху вече готовия продукт. Отделно e интересно  да чуеш една песен и да си представиш как би звучала в напълно различен стил, особено изсвирена от класически инструмент, а не от певец. 

                             

– Скоро предстои да пуснеш и първия си авторски сингъл.

Първият авторски проект се казва “Black Magic” (“Черна Магия”). Заснет и записан в Пловдив. Отделих един месец от програмата си в Абу Даби, за да се върна в България и да създам този проект в родния си град. Много се гордея, че по него сме работили напълно български екип и създадохме според мен нещо магично.

Вдъхновението за “Черна Магия” дойде от популярната песен от “Игра На Тронове” и я композирах за един ден. Крайният продукт обаче не се реализира до една година след първоначалната композиция. Зад него стоят още двама човека – Тихомир Христозов, който създава музика за едни от най-големите продукции в Холивуд. Той продуцира епичния оркестър, който чувате зад моето чело. И също така невероятният Жоро Ставрев, който създаде това мистично видео, което върви ръка за ръка с музиката. Заедно създадохме един прекрасен продукт, който не отстъпва по нищо на големи продукции с хиляди долари бюджет. 

– Къде остава България в бъдещите ти планове? Мечтаеш ли някой ден да се завърнеш към корените?

За завръщане към корените не може да става дума, защото те никога не са ме напускали. Работата ми ме води там, където хората имат интерес да слушат моята музика, но моят дом е там, където са моите роднини и приятели, а това е България!

 

             

Instagram профил на Весислава Тодорова може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар