Летящите грузинци от Сухишвили с български носии на сцената на Античния (ВИДЕО и СНИМКИ)

Грузинският балет Сихишили зарадва снощи пловдивчани на Античния театър

 В кулминацията родната публика бурно аплодира танц от „Чичовото“ хоро

Балетът излезе на сцената в Пловдив в състав от 70 танцьори, собствен оркестър и гардероб за милиони  – 600 автентични грузински костюма, ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни и саби и ножове, изработени от стари грузински майстори – запазената марка на “Летящите грузинци”.

Класическата програма на най-добрият балет в света, олицитворява древната история, традиции и фолклора на Грузия. „Сухишвили” е първият балет в света, който изнася в „Ла скала” представление в народен, а не в класически формат, като с това вдигна фолклора на високо ниво в световния шоу бизнес. Главният хоеограф на балета – творческият гений – Илико Сухишвили – младши –  филантроп, ексцентрик, родолюбец, осъвременява народните танци.

Новият грузински танц може да бъде изтанцуван с академично изпълнение и със сложна техника и така пренася грузинския танц от село, от етническите сватби до най- престижните световни сцени.  Илико създава и специален клубен вариант на грузинския танц, със съвременна мелодия, популярен в нощните клубове и сред младите.

За българската публика по традиция, на сцената на Античния театър летящите грузинци изпълниха и български народен танц с български народни носии.

Спектакълът продължи близо 2 часа и бе като буря на сцената със съвършенство в танца с плавните, пързалящи движения при жените и зрелище в танца – кръв, пот и искри от саби и ножове при мъжете, които, единствени в света, танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли.

 

Вашият коментар