Гайдарското надсвирване в Гела в началото на август за 14-ти път

Всяка година в първата неделя на месец август родопското село Гела се превръща в център на вселената за всички почитатели на родопската каба-гайда. Тогава, по време на традиционния местен Илинденски събор, за 14-та поредна година се провежда и националното гайдарско надсвирване. На гайдарското надсвирване ежегодно се събират повече от 100 гайдари и гайдарски групи, включително от далечна Япония и дори Австралия.

Станалият традиционен вече събор привлича всяка година хиляди туристи, дошли да се насладят на изпълненията на гайдарите, от прекрасните гледки на Родопа планина. Кръшни хора, песни и гайдарски мелодии огласят Родопите цели два дни по времето на събора.

Голяма част от посетителите нощуват на палатка, под небето на планината, като базовият къмпинг е с повече от 100 палатки и се разполага на Илинденските хълмове на Родопския рид Карлък, от където се открива красива панорамна гледка към Родопските поля и гори.

Надсвирването се провежда в три възрастови групи – до 14 , до 20 и над 20 годишни участници. Традиционно надсвирването е с конкурсен характер и обикновено започва сутрин и продължава докато има желаещи да се изявят.

Както всяка година в програмата е застъпено и преподаване по гайда, като майсторите гайдари дават уроци на желаещите напълно безплатно. Целият събор се провежда под знака на единението – събират се хора от различни етноси и религии и заедно отключват магията на Родопа планина.

Пристигат хората на събора и се настаняват по родове. Всеки род си има дърво. Така сядат род до рода, кум до свата, брат до брата. Пекат се чевермета, защото това е традиционна родопска храна.

…Някога преди този събор е бил изцяло родов събор, като са се събирали семейства и роднини от близо и далеч, за да се видят. Събирали са се на сладка раздумка, да си попеят, поплачат и да се повеселят заедно, а обединяващото е планината. Чувството да си в Родопите и да усещаш магията й. Задължително за този ден се готви чеверме. Цари особено приятно въодушевление и веселие. Постепенно градусът на настроението се надига, надига. Чува се една гайда, после още една, после се чува песен, после втора, после още повече, после се хваща хоро и така започва Илинденския събор…”

 

Вашият коментар