Комичността в деформацията на съвременната мода представена от Bob`Art

Черната кутия бе открита с впечатляващия танцов спектакъл Bob`Art на белгийската компания Opinion Public. Едно наистина невиждано представление на пловдивска сцена, което ни накара да се посмеем на претенцията на изкуството, различните социални процеси и значими теми от живота на хората.

С впечатляващ реверанс към публиката, артистите представиха кратки етюди на български език, което подсили цялостното усещане от спектакъла. А той беше поглед към развитието на човешкото общество и взаимоотношения през епохите, като темата за любовта, както винаги, бе поставена в центъра.

 Жената, представена като подчинена на мъжа, но израстваща до еманципиран, независим и самотен индивид на сцената…  За да  достигнем до момента, в който човешкото социално и политическо развитие дава възможност на заклеймяваната хомосексуалност да стане по-явна и неосъждана, но въпреки това твърде “срамна“, за да се признае. Стремежът на хората към социално израстване, представена като една непрекъсната въртележка от постоянно изместване и “прецакване“ на останалите, в която  възрастните не могат да догонят настоящото развитие.

 Засегната бе и темата за модата на модерността, която предлага неразбираема екстравагантност, но и лицемерни аплодисменти. Именно до това двулично общуване достига индивидът, облечен в претенцията на блясъка и шампанското. Но когато дрехите паднат, отдолу се показва просто един човек – с всичките любови, терзания, изкуствени усмивки и стремежи.

  И всичко това представено чрез широк спектър от танцови техники, базирани на класическия танц, изпълнени с лекота и грация. Иронията с която бяха поднесени темите от човешкото съществуване, ни накараха да се замислим, че не е важно колко на сериозно се вземаме, а как живеем живота си. А той, най-вероятно, трябва да се изтанцува!

Старт на осмото издание на Международния фестивал за съвременен танц и театър даде специалният гост – нейно превъзходителство Аник ван Калстър – посланик на Белгия. Получиха се също така поздравления от името на министъра на културата на република България г-н Петър Стоянович, кмета на Пловдив – г-н Иван Тотев, Н.Пр. Шаул Камиса Раз – посланик на Израел в България, г-н Ричард Дамстра – културно аташе към  посолството на САЩ в България и г-н Рудолф Барч – директор на Гьоте институт за България.

Програмата на фестивала продължава с „Жената, която не искаше да слезе на земята“ на израелтянката Габриел Ниухауз, която ще се играе в Камерна зала на Драматичен театър Пловдив от 19:00 часа но 1 юни (неделя).

В 21:00 часа в клуб Фабрик Тома Томов ще представи пиесата си „Брехт“

Още за програмата на фестивала можете да видите тук.

Вашият коментар