Танцово студио „Magnifique“отбелязва юбилей с голям концерт

Танцово студио „Magnifique“ (в превод от френски език „великолепен“) е създадено преди десетилетие от Никола Начев и балерината Нора Маршаха, когато тя е едва на 20 години – доста крехка възраст за преподавател, още повече по балет. Балетът е кралският танц. Изисква стриктна дисциплина, всеотдайност, много труд и жертви, за да пресъздадат танцьорите магията на сцената, която не умира с векове наред. 

Интересното на школата е, че съчетава в себе си както балет за начинаещи, така и за напреднали. Разполага с група и по бейби балет, и за възрастни любители, които никога дотогава не са танцували.

Студиото ще отбележи първия си юбилей с пъстър и голям годишен концерт на 2 юли в Дом на културата „Борис Христов“, а ние разговаряме с Нора, като я връщаме в миналото и я подтикваме да гледа към бъдещето.

– Припомни си началото. Не беше ли стресиращо за едно тъкмо завършило момиче, самото то младеж, да обучава деца и младежи?

Вярно е, че нещата се случиха много рано и малко на шега. Идеята бе на Никола, който менажираше всичко. Първоначално преподавах в детска градина, после се преместихме във физкултурен салон. Със сигурност не беше лесно, в началото ме приемаха повече като милата какичка. Тъкмо бях завършила НУМТИ „Добрин Петков“ и тепърва записвах Балетна педагогика в АМТИИ. Първите стъпки в работата ми бяха по мое усмотрение и усет. Беше голямо предизвикателство да се намерят игрови подходи и нужната информация как да преподавам на деца под първа методическа година, тъй като в училищата започват от 11-годишна възраст. Малко по малко създадохме атмосфера на взаимно уважение и разбиране. Отнасях се мило, но строго и справедливо.

Лека полека дейността се разви. Достигнахме до много голям брой ученици и часове в различните зали, затова в един момент решихме, че трябва да обединим всичко в наша зала. Че трябва да изградим един вид общност, в която всички тези деца и техните родители да се чувстват добре и пълноценно. Така открихме перфектното място за нас в хотел SPS, където разполагаме с три танцови зали, фоайе и детски кът.

– А как се преподава балет на бебета?

Всичко е под формата на игра, като основният инструмент е собственото им въображение, така че да изпълняват упражненията от класическия екзерсиз, без да го осъзнават. И макар през игровата форма, те сами започват да изграждат ценности, като упоритост и търпение. Учим ги на екипна работа, ако щеш и с това, че трябва да са облечени еднакво, че косата задължително трябва да е хваната на кок и т.н. Да, започваме от една крехка възраст, но стигаме до амбиции, които могат да се превърнат в професия.

– Студиото е и единственото в града с клас по класически балет за любители.

Така е! В България този тип класове не са силно разпространени, което не е така в чужбина. Това е някакъв начин за разтоварване и поддържане на здравословна форма. Често участваме и по спортните фестивали, като Move week.

Мисията на тази танцувална тренировка е да помага на хора на различна възраст, с различни професии, в различен етап от живота си, не само на физическо ниво, но и чисто емоционално. Балетът и създаденият приятелски кръг някак си ги хармонизират, помагат им да придобият повече самочувствие, стават по-позитивни, което пък се отразява на успехите в ежедневието им.

Голяма част от хората в днешно време имат предразсъдъци, че балетът е само за професионалисти и се почва от рана детска възраст. Благодарение на нашите възрастни, които са отворили сърцето и ума си за танца, доказваме, че няма невъзможни неща.

– Как се обединява тази граница между поколенията?

Реално това е доказателство, че няма възраст за танца. Подходът към двете групи е коренно различен, но обединяващият елемент е любовта към изкуството. При бебетата тази любов е още в зародиш, но благодарение на отдадеността на учителя и родителя, се създават навици да правят нещо редовно и да развиват интерес към изкуството.

– Разкажи ни за предстоящия концерт на 2 юли.

Всяка година правим годишен концерт, по случай приключването на сезона, но през тази отбелязваме и юбилей. Концертът ще се състои от 17:00 часа в ДК „Борис Христов“. В него ще се включат всички наши ученици, дори тези, с които сме започнали още преди десетилетие. Учениците ни са от 2,5 години до 16 години, както и любителският ни клас за възрастни. Специалните ни гости са солистите от балетната трупа на „Държавна опера – Пловдив“ – Аманда Роха и Алфред Яго. Ще се включат и деца от вокалната група към академия „Госпожа Опера“. Водещи ще са Любомира Петрова и Цветан Цветков от Опера Пловдив, известни още и като Duo Dominanto.

Концертът се осъществява с любезното съдействие на Опера Пловдив, в частност доц. д-р Нина Найденова. За пореден път основен партньор е шеф Росен Чакъров от „Кулинарна лаборатория“. Голяма подкрепа намираме и в лицето на Микеле Санторели, Daisy, Fresh, ателие Меравел, Bella Beauty – Изабела Босева, Yana art.

Подготвили сме богат букет от танцови стилове, както и много изненади. Ще видим както сценични дебюти, така и танцьори с повече опит. Някои от тях са носители на първи места от международни танцови конкурси, с което се гордея. Нашите ученици се отличават с добра техника, с прецизност, естетика и професионално ниво на изпълнение и се радвам, че по нищо не се отличават от кадрите в професионалните училища. Винаги сме се старали да счупим клишето, че школите са на аматьорско ниво.

– Наскоро проведохте и благотворителен пролетен бал в подкрепа на мисиите на „Нощ на Ангелите“. Защо се обърнахме към социалните каузи?

Благотворителният бал се проведе на 29 април (Международен ден на танцовото изкуство) на специално изградена сцена на басейна на хотел SPS. Това бе първото ни благотворително събитие, но искам да се превърне в традиция. Идеята ни е винаги да помагаме на деца в нужда, затова и надсловът ни е „От деца, за деца“. По този начин учим нашите ученици, че могат да са в полза на другите с това, което обичат да правят. За тях е изключително вдъхновяващо и оценяват, че имат възможността да се занимават с изкуство, за разлика от други деца, които не могат поради здравословни или финансови проблеми.

– Балетът е класическа форма, която както казахме, е свързана с много ред, техника и дисциплина. Това не отнема ли свободата на твореца?

Според мен нормите не са нещо лошо, даже напротив, защото ако един танцьор има добра класическа основа, той може да танцува всеки един стил и то по много по-добър начин. Това, че балетистите се придържат към конкретни правила, не означава, че се лишават от себеизразяване, защото те пресъздават емоция в изпълнението си. Всеки балетист ще изпълни едно и също соло по различен, индивидуален начин.

Колкото до свободата… балетът определено не е за всеки, но гарантирам, че всеки танцьор чувства свобода, докато танцува.

MediaCafe е основен медиен партньор на концерта.

Билети на цени от 12, 16 и 20 лв. са налични на:

  • Рецепция в студиото /хотел СПС, етаж 3/ – всеки делничен ден от 17:00 до 21:00 ч.
  • Касата на Опера Пловдив /ул. „Гладстон 15″/ – всеки делничен ден от 10:00 до 19:00 ч.
  • Grabo.bg 

За автора

Вашият коментар