Opera Open стартира на Античния на 19 юни със световната звезда Орлин Анастасов

Наследникът на „Верди фестивал“ – Opera Open на Античния театър ще стартира тази година на 19 юни с Гала откриване със световната оперна звезда Орлин Анастасов. Фестивалът тази година ще представи 5 спектакъла на Античния театър, но специфичното този път е излизането по нестандартни сцени – лятно кино „Орфей“, Конюшните на царя и др. „Искаме да бъдем по-близо на хората, да имаме нови сцени – в Капана, в Стария град“, каза директорът Нина Найденова на представянето на програмата на Opera Open за това лято.

Голямата премиера тази година ще е „Кармен“ на Жорж Бизе на 26 юни. Участие ще вземат Виолета Радомирска и Камен Чанев – които ще продължат традицията големи български имена, известни по целия свят да се връщат и да пеят на пловдивската сцена, както и латвиецът Валдис Янонс. Най-интересното за „Кармен“ обаче е режисурата от испанката Мария Елена Мексиа. Самият спектакъл събира и оперни специалисти от целия свят – художник на костюмите е Салваторе Русо от Италия, а хореограф – Владимир Ангелов, САЩ.

„Вердиевите нощи“ в спектакъла са 3 юли и 22 юли с Трубарур и Аида. На 9 юли пък ще бъде Гала спектакълът Viva L'Opera, Viva La Musica с участието на Паоло Бертолучи от Италия – представяне на оперна класика, откъси от „Набуко“, „Травиата“, „Риголето“, „Бохеми“ и други.

Това е един от най-големите фестивали, акцент в лятната програма“, каза и зам.-кметът по културата Стефан Стоянов. По думите на Нина Найденова, община Пловдив е от най-сериозните партньори на Държавна опера – Пловдив, като гласува сериозно доверие и помага с разнообразни неща събитията да се случват. „Фестивалът е успешен – очакваме позитивният тренд да продължи, тази година да има над 10 000 души на спектаклите. Доказателство за добрата работа е, че частните партньори и спонсори също се увеличават спрямо миналата година“, добави още Стоянов.

Очаква се скоро да излезе и програмата за алтернативните сцени Opera Open Light. Билети вече се продават на касите на операта и пред общината, както и на eventim.bg.

Вашият коментар