Пловдивската опера ще пее на китайски

Тази събота заедно със симфоничния оркестър на Шънджън, Пловдивската опера ще излеза на сцената на Античния театър. Виртуозните музиканти от днес вече репетират заедно, а хористите от Пловдив се разбират перфектно с тях на китайски език.

В Пловдив, под майсторската палка на диригента Чън Чуансун, музикантите ще изпълнят „Нюрнбергските майстори-певци“, овертюра от Рихард Вагнер,  „Жар-птица“ от Игор Стравински и „Ода за човечността“ за хор и оркестър от китайския композитор Уан Нин.

Безспорно кулминацията на вечерта, както и на най-любопитното за родната публика ще е изпълнението на  „Ода за човечността“, която ще бдъе изпълнена съвместно.

Композитор на музикалната творба е Уан Нин, професор и научен консултант в катедрата по Композиция към Китайската централна консерватория. С богато познание за композирането на музика, той е развил дълбока философия и уникален стил, демонстрирайки голяма загриженост към обществото и съдбата на човечеството.

„Ода за човечността“ се състои от седем части: прелюдия, кода и пет части, които са наречени   Доброта, Праведност, Благоприличие, Мъдрост и Преданост и които съответстват на петте природни елементи в китайската космология: земя, огън, дърво, вода и метал. Източник на вдъхновение за философията на творбата са петте главни човешки добродетели, изповядвани преди две хиляди години от великия китайски мислител Конфуций.  Чрез музиката и употребата на метафори мисълта получава силен израз, а по-възприемчивата публика ще разпознае и някои музикални елементи от Древен Китай.

„Ода за човечността ” е посветена на Голямата китайска мечта, която в същината си е мечта за мир, развитие, сътрудничество и разбирателство. Тя е посветена и на световния мир като израз на китайската идея за благородството на човека.

Концертът е в партньорство с Община Пловдив и подкрепя кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г .

Вашият коментар