Уникалният спектакъл „Лучия ди Ламермур” гостува в Пловдив

Белкантовият шедьовър на Доницети „Лучия ди Ламермур” ще зарадва почитателите на оперното изкуство в Пловдив на 21 април от 19.00 часа на сцената на Дома на културата  „Борис Христов”.

Премиерният спектакъл, който бе представен през декември миналата година и сложи запомнящ се финален акорд на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора, порази меломаните и многобройните гости от страната и чужбина със своята впечатляваща режисьорска интерпретация, великолепен солистичен състав, бляскави исторически костюми и модерна визия на сценичното и пространствено оформление.

На 21 април в ролята на Лучия ди Ламермур пловдивската публика ще види за първи път брилянтното сопрано Веселина Василева, която се наложи през последните години като една несравнима изпълнителка на ролята на Виолета Валери от операта „Травиата” на Верди. Бляскавите ѝ превъплъщения в ролите на Джилда /”Риголето”/, на Мими и Мюзета /”Бохеми”, на Микаела /”Кармен”/, на Неда /”Палячи”/, на Лейла /”Ловци на бисери”/ я нареждат сред най-ярките оперни гласове на България днес. Веселина Василева отдавна е готова за своя дебют в ролята на Лучия ди Ламермур, но едва сега има шансът да пресъздаде мечтаната роля в спектакъла на Старозагорската опера на пловдивска сцена.

В спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур” Веселина Василева ще си партнира с Иван Кабамитов – в ролята на нейния брат Енрике Аштън, Ивайло Йовчев ще поеме ролята на изстраданата и въображаема любов на Лучия – Едгардо, Пламен Кумпиков ще пресъздаде ролята на Раймондо, Борис Тасков ще се представи в ролята на Артуро, Нели Нечева – Алиса. Участват още Любомир Петков,  Биляна Чолакова, Александър Желев, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”.

Спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур” ще дирижира Ивайло Кринчев. Режисьор Огнян Драганов, сцeнография Димо Костадинов, художник на костюмите Салваторе Русо /Италия/. Диригент на хора Младен Станев.

 „Оперният шедьовър „Лучия ди Ламермур“ на Гаетано Доницети е заглавие, забулено с мистика и красота – красиво пеене, красива музика…В тази постановка добавяме и красиви сценография и костюми – дело на Салваторе Русе, дългогодишен художник на Римската опера и на Димо Костадинов – сценограф на Държавна опера-Стара Загора. Очаквано предизвикателство и шанс за изява на целия състав на Държавна опера-Стара Загора. На сцената ще оживее Любовта в една вълнуваща оперна история. Любовта, заключена в душата на едно младо момиче. Любов, която всички възприемат като лудост. В постановката ще видим алегорични моменти, костюми – класически и фантастични, хора и видения…. Светът на „Лучия ди Ламермур“ е свят на полярности и свят на красота. Противопоставяне между онова, което човек е принуден да прави тук, долу, на земята – и това, което очаква да получи от Онзи, по-добрия свят ...“ – Огнян Драганов, режисьор на постановката.

За автора

Вашият коментар