За първи път в Пловдив Сарсуела вечер

Опера Пловдив ще представи най-известните образци на испанския оперетен жанр Сарсуела на 21ви януари от 19 часа в Дом на културата „Борис Христов”. Любимите сарсуели на Пласидо Доминго, Хосе Карерас и Монсерат Кабайе ще бъдат изпълнени от хор и солисти на Държавна опера Пловдив Марияна Панова, Светлана Иванова, Елена Чавдарова – Иса и гост-солистите Вера Гиргинова, Михаил Михайлов, Георги Динев, Анита Огнянова и Николай Бачев.  Диригент на оркестъра ще е виртуозът Кръстин Настев, която пристига от Швейцария специално за концерта. В програмата са включени откъси от сарсуелите „Диамантите в короната”, „Дивата котка”, „Луиза Фернанда”, „Дуетът от Африканката”, „Бръснарят от Лавапиес” и др..

„Основната цел на проекта е да запознае публиката с този страстен жанр и най-вече с романтичния му период от 1850 до 1950 г., когато са написани едни от най-красиво звучащите мелодии”, споделя Георги Динев, на когото е поверена режисурата.”Това е първото представяне на Сарсуела в България изцяло от български изпълнители” – добавя той.

Сарсуела е испански музикално-драматичен жанр, близък до оперета, появил се като развитие на тонадиля, постепенно заел лидерска позиция през 19-ти век. Сарсуела във форма на опера, е представена през ХVІІ век. Водещи композитори са Антонио Солер, Фр. Барбиери, Пабло Соросабал, Ф. Чуека, М. Пеня и Ф. Торроба , а през ХХ век Хоакин Турина и Мануел де Файа стават популярни заради техните напреднали стилове. 

Известни испански изпълнители през ХХ век са китаристът Андрес Сеговия и челистът Пабло Касалс. Жанрът е доста близък до оперетата, характерна особеност е изобилието от балет и характерни испански танци (хота, болеро, фанданго, пасо добле, абанера и сегидийя) и други танци (полка, мазурка, валс, чотис или скотиш). Има 2 вида сарсуели: хенеро чико – едноактни, в които преобладава диалогът и хенеро гранде – с много арии, ансамбли, хорове, интермедии и танци. Известни испански оперни певци имат записи на откъси и даже цели сарсуели: Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Хуан Понс, Карлос Алварес, Монсерат Кабайе, Тереса Берганса, Мария Байо, Пилар Лоренгар и др..

Кръстин Настев започва музикалното си развитие в Хора на Пловдивските момчета и в Музикалното училище на Пловдив. Изучава основи на дирижирането при Крикор Четинян в АМТИ, след което завършва с отличие Музикалната Академия в София в класовете по дирижиране на Мирослав Попсавов и Пламен Джуров.

Работи последователно като диригент в Операта на Анталия (2008-11) , Оперно–Филхармоничното Дружество в Пловдив (2005-8) , Хорът на Пловдивските момчета (2006-8) и Певческото дружество (2001-2) , с които реализира редица концерти и международни участия.Лауреат е на конкурса за диригенти  Европа Кантат"  в Санкт Петербург , „Мариеле Вентре” в Болоня и  Академичния Бахов конкурс в Пловдив. Участва в майсторските класове по дирижиране на водещи български и чуждестранни диригенти – Фридер Берниус, Луц Кьолер, Донато Рензетти, Марк Шанахан, Бруно Апреа, Георги Димитров, Алан Хейзълдайн, Мирослав Попсавов, Васил Казанджиев и Иван Ангелов. Педагогическата му дейност е свързана с Escola Municipal de Música de Barcelona, Phorms Schule Frankfurt, Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı , където преподава оркестър, хор, пиано и теоретични дисциплини. Осъществява различни проекти, сред които са съвместната продукция с Берлинския радиохор на фестивала „Аспендос“-Турция, дирижира постановка на „Трубадур“ от Верди на Античния театър в Пловдив; осъществява записи с Анкарския Радиохор.

През 2014г. е поканен за член на жури в Международния хоров шампионат за детски и младежки хорове в Санкт Петербург, Русия,  а през 2015 за член на жури в Световния фестивал на детските и младежки хорове в Хонг Конг, Китай. Заедно с Крикор Четинян учредява "Творческа лаборатория за запознаване с хорова литература", която се провежда за първи път в Пловдив през лятото на 2015 година. По настоящем живее и работи в Швейцария.

Вашият коментар